basis naar compleet

— vrijdag 18 januari 2019, 09:37 | 4 reacties, praat mee

Arnold Karskens: Journalist moet geen loopjongen zijn van Islamitische Staat

Journalisten die zich inzetten voor de terugkeer van kinderen en hun moeders uit het kalifaat steunen terreur en vernederen de slachtoffers, meent oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Hij opent de discussie over waar grens ligt voor journalisten in omgang met verdachte terroristen. Laatste wijziging: 25 januari 2019, 10:01

Het Journaal van de Vlaamse televisie VRT opende rond de jaarwisseling met de rechterlijke uitspraak dat België zes kinderen en hun moeders moet faciliteren bij hun terugkeer uit het voormalige kalifaat van Islamitische Staat. In het nieuwsitem werd gewezen op de reportagereis van verslaggever Rudi Vranckx met hulporganisaties naar kampen in Noord-Syrië en zo publicitair de loper uitrolde voor de gezinnen. VARA-documentairemaker Sinan Can schoof aan bij praatprogramma’s als Pauw naast een grootvader die pleitte voor het terughalen van zijn kleinkinderen.

Door de actieve houding van deze twee, en meer collega’s werkzaam in het veld, ontstaat bij rechters, politici en burgers een beeld dat het halen van tientallen aanhangers met kroost van een terreurgroepering bon ton is. Zelf keur ik dit pr-gestunt om verschillende redenen af.

-De spijt die moeders en familie voor de camera betuigen en waarbij de journalistiek als doorgeefluik functioneert, kan onmogelijk op juistheid worden getoetst. IS-vrouwen hebben een actieve rol gespeeld bij het vervolgen, martelen en doden van Jezidi’s, Koerden, Christenen, Alawieten, Sjiieten en gematigde soennieten. Wie zegt dat de spijtoptanten geen theater spelen?

- Islamitische Staat traint en indoctrineert kinderen vanaf jonge leeftijd. Deze zogenaamde welpen veroorzaken volgens oud AIVD-baas Rob Bertholee, op een bijeenkomst 31 januari 2018 in het Europees Parlement, ‘problemen’ bij terugkomst. Want ‘gehard en gehoorzaam’ wordt de IS-jeugd door de terreurorganisatie meer vertrouwd dan oudere Syrië-gangers. Hoewel het risico door inlichtingendiensten wordt erkend, hoor ik geen journalistieke pleitbezorger vertellen dat hij of zij (mede)verantwoordelijkheid accepteert als een teruggekeerde moeder of kind een aanslag pleegt.

-Een ieder die roept dat de moeders en kinderen een Belgisch of Nederlands paspoort bezitten, en daarom recht hebben op hulp, gaat voorbij aan het feit dat velen een tweede nationaliteit bezitten, bijvoorbeeld de Marokkaanse, en de vaders van elders komen, ze kunnen dus ook naar dat andere land afreizen. -Wie meent dat het ophalen uiteindelijk veiliger is, omdat we hier toezicht kunnen houden, herinner ik aan les één in zelfverdediging: nodig je vijand nooit thuis uit!

-Een ander belangrijk argument tegen journalistieke terugkeeracties is het geven van een verkeerd signaal aan vechtersbazen in nieuwe oorlogen. Zij zullen uitreizen in de overtuiging dat mocht de strijd mislukken altijd aan een veilige terugkeer van hun kinderen wordt gewerkt.

Ik pleit niet voor een black out over het onderwerp van gefrustreerde IS-gangers met baby’s die geen enkele schuld dragen. Maar als journalist hoef je niet op pad te gaan met hulporganisaties die een eigen politieke agenda hebben, je hoeft niet aan tafel te zitten met familieleden die begrijpelijk voor eigen kroost kiezen, ook al maakte vrouw en dochter onderdeel uit van een kwaadaardig regiem. De werkwijze van mijn collega’s zou bij (ex) aanhangers van het nationaalsocialisme ondenkbaar zijn. En terecht. Waarom dan wel sympathie wekken voor (ex) sympathisanten van moslimextremisme die mannen, vrouwen en kinderen executeerden, onthoofden en tot slaaf maakten? Professionele afstand is hier op zijn plaats.

Nu wordt oneerlijk spel gespeeld. Tienduizenden slachtoffers van IS-terreur in kampen rond de verwoeste stad Mosul en in Noord-Syrië mogen nauwelijks op de warme persoonlijke aandacht rekenen van het journaille.

Het schrijnend verschil in aanpak versterkt het beeld bij veel burgers, hier en in het Midden-Oosten, dat de westerse media zijn los gezongen van de realiteit.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Wim Theunisse, 18 januari 2019, 22:27

Chapeau.
Arnold heeft, vanuit mijn standpunt gezien , volkomen gelijk.
Een voorbeeld.

Ik herinner mij een vader die zijn zielloze dochtertje van 3 jaar in zijn armen hield.
Haar hoofdje lag 2 meter verderop.
Als er iemand is die mijn foto’s wenst, hij/zij kan ze gratis krijgen.
Alle foto’s zijn gruwelijk en dus uitstekend geschikt voor publicatie al was het maar om te waarschuwen.

martin broek, 24 januari 2019, 15:38

Het is jammer dat Armold in zijn ‘duidelijke mening’ de namen van twee collega’s noemt die, net als hij, een boeiende gang buiten de gebaande paden gaan en net als hij opinie makers zijn geworden buiten hun journalistieke producten om.

Het is jammer omdat hij beide met zijn twee laatste alinea’s geen recht of zelfs onrecht doet.

Het is jammer dat de ook nogal activistische opererende journalist Karskens blijkbaar niet kan inzien dat het terughalen van Nederlandse staatsburgers, waaronder kinderen, niet een eindstap is (opvang, gevangenschap, deradicalisering, we hebben eht allemaal in huis) en ook niets met het heulen met de vijand van doen heeft, maar wel met humaniteit.

Ik hoop dat Can en Vranckx om een reactie zijn gevraagd.

Martin Broek

ronald glasbergen, 12 juni 2019, 21:22

Eén van de problemen met het soort oorlogsmisdaden die onder de vlag van Daesh op grote schaal begaan zijn is dat zij middels ons burgerlijk strafrecht in vredestijd lastig op afstand onderzocht kunnen worden en lastig passend bestraft kunnen worden. De begane misdaden zijn vaak gruwelijk, daar is ieder het over eens. Iedere terugkeerder zal daar gretig afstand van nemen. Intussen zijn die mensen daar wel vrijwillig heen gegaan om de zaak van een uiterst wrede moorddadige beweging actief te ondersteunen. Om die reden is het nodig kritisch te blijven berichten over deelnemers aan Daesh en de context ervan.
Om die reden moet je dan ook -anders dan in een commentaar onder het artikel van Karstens gebeurd- voorzichtig zijn met het aanvoeren van ‘humaniteit’ als een soort geneesmiddel voor alles. 

Slachtoffer, 29 oktober 2019, 17:04

Bedankt voor inzet om deze wereld enigzins te verlichten. In mijn visie zijn dat inderdaad journalisten die geen kennis van zaken hebben of gedirigeerd worden door hun leidinggevende of andere machten.
U bent verbaasd maar wij als slachtoffers van verschillende genocides voelen ons wederom genomen,Nu door westerse landen en hun verraad aan deze barbaren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.