mgm nvj maart

— donderdag 26 juni 2008, 09:00 | 2 reacties, praat mee

‘Lokale omroep los van gemeente’

Lokale omroepen moeten onafhankelijk worden gemaakt van lokale overheden. Dat voorstel doet D66-kamerlid Boris van der Ham. Hij wil voorkomen dat lokale politici de geldkraan van hun criticasters kunnen dichtdraaien en geld, dat bestemd is voor media, aan iets anders wordt uitgegeven. De subsidieverdeling van lokale media moet wat Van Ham betreft bij het Commissariaat van de Media worden neergelegd. Media-minister Ronald Plasterk voelt daar niets voor. 'Het rijk moet geen lokale zaken willen financieren', zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Een soortgelijke kwestie lijkt nu al te spelen bij de regionale Omroep Zeeland. Laatste wijziging: 26 juni 2008, 14:21

Gedeputeerde van Waveren van Waveren wil dat de Omroep de programmering aanpast omdat sinds de nieuwe programmering in april werd ingevoerd de helft van het aantal kijkers is afgehaakt.

Van Waveren meent dat hij zich een oordeel over de programmering mag aanmeten omdat de provincie jaarlijks 7,5 miljoen euro in Omroep Zeeland steekt. “Ik heb me niet met de inhoud van de programma’s te bemoeien, maar over de uitzendtijden mag ik wel wat zeggen.”

De NVJ is het hier niet mee eens en heeft de gedeputeerde een brief gestuurd waarin de beroepsorganisatie bezwaar uit tegen de gemaakte opmerkingen. Volgens de NVJ horen dergelijke beleidskeuzes ook door de omroep te worden gemaakt en niet door de provincie.

Meer bij D66

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Marcel van Dijk, Delta FM/TV, 26 juni 2008, 14:37

Ik ben het principe van Boris van der Ham van harte eens. Van sommige gemeenten is het omroepgeld, dat ze uit het gemeentefonds krijgen, nog steeds een speeltje. Een deel van de gemeenten besteedt het liever aan iets anders.

Ik vind daarom dat het omroepgeld een zogenoemde “geoormerkte” bijdrage moet worden. Dus dat gemeenten verplicht zijn om het aan de lokale omroepen uit te keren. Daarmee wordt voorkomen dat omroepen in een spagaat komen.

Ik zou het wel bij gemeenten willen laten, omdat sommige gemeenten meer geld beschikbaar stellen voor de lokale omroep, dan wat ze uit het gemeentefonds krijgen. Als het Commissariaat het gaat doen, moeten de lokale omroepen weer bij twee instanties aankloppen. En de overheid vraagt al zoveel papierwerk van vrijwilligersorganisaties.

Bovendien: het commissariaat is een controlerende instantie. Hoe gaat het als ik als omroep een keertje de reclameregels heb overtreden? Wordt die boete dan direct ingehouden op de uitkering?

Nee, alles gewoon bij de gemeente laten, maar wel die gemeente verplichten de bijdrage door te storten.

Marcel van Dijk

Ik zou het n

maurits, 27 juni 2008, 10:40

Het is hoog tijd dat de landelijke overheid nadenkt over het belang van lokale omroep. Door bijvoorbeeld bepaalde (financiele) garanties in te bouwen. In Hilversum probeert de lokale overheid de lokale zender de nek om te draaien door de subidiering abrupt stop te zetten. Met het doel om vervolgens van de grond af iets nieuws op te zetten dat minder geld kost.

Het is ook hoog tijd om eens inhoudelijk opnieuw na te denken over het hele subnationale publieke omroeplandschap. Een koppeling tussen lokaal en regionaal ligt erg voor de hand aangezien het nieuws dat regionale (provinciale) omroepen brengen, puur lokaal van karakter is. Er zijn domweg nauwelijks provinciale issues. Moeten Hilversummers kijken naar een zolderbrand of een aanrijding tussen een fietser en een bromfietser in Alkmaar? De provinciale omroepen zouden van het nieuws af moeten blijven en bijvoorbeeld productiehuizen moeten worden voor zaken die bovenlokaal maar niet nationaal zijn. Die producties kunnen dan op meedere lokale omroepen worden uitgezonden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.