Halsema pleit voor regeling regionale journalistiek

UPDATE Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil een nationaal fonds voor het steunen van lokale en regionale journalistiek. Zij constateert dat er een vacuüm is ontstaan bij het controleren van de lokale democratie in veel gemeenten in Nederland. Halsema kondigde dinsdag bij een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren aan dat ze bij haar collega-burgemeesters gaat pleiten voor een dergelijk fonds.
Wat de Amsterdamse burgemeester betreft moet de uitvoering landelijk worden opgepakt, zo ver mogelijk van de gemeenten vandaan om beïnvloeding te voorkomen. Wel kon zij zich voorstellen dat gemeenten financieel gaan bijdragen aan het fonds.
Wat haar betreft is er niet direct nodig dat Amsterdamse media uit het fonds putten. In de hoofdstad zit de perstribune nog vol tijdens de raadsvergaderingen, constateerde zij.
Bij de aanwezige hoofdredacteuren kon het idee op weinig applaus rekenen. Halsema werd voorgehouden dat als zij de journalistiek wil helpen het meer zoden aan de dijk zet als wob-verzoeken snel en ruimhartig worden beantwoord, gemeenten blijven adverteren in lokale bladen en er minder voorlichters tussen bestuurders en journalisten worden geplaatst.
Bovendien is er al de publieke omroep om op kosten van de staat de democratie kritisch volgen en is het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek er waar private partijen nu al kunnen aankloppen.
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten deelt de analyse van Halsema wel en wil graag met haar daarover in gesprek.
... juist ook regionaal en lokaal. We onderschrijven geheel haar analyse dat er, zeker daar, een vacuüm is ontstaan in het controleren van de (lokale) democratie. Graag gaan we dus met burgemeester Halsema in gesprek over haar voornemens. (2/2) @villamedia
— Fonds BJP (@FondsBJP) 4 december 2019
Halsema kondigde ook aan in Amsterdam meer ambtenaren aan te nemen voor het beantwoorden van wob-verzoeken. De hoofdstad ontvangt ongeveer 100 wob-verzoeken per week die vrijwel allemaal zeer ruim geformuleerd zijn en dus voor veel werk zorgen.
Ook bekijkt Halsema of het gemeentelijke archief eerder dan na 20 jaar openbaar kan worden genaakt. In dat geval hoeven er geen wob-verzoeken te worden ingediend maar kunnen mensen zelf hun informatie opzoeken.
Haar mededeling dat de stad 100 wob-verzoeken per week krijgt, werd direct weerlegd door wob-deskundige Roger Vleugels. Hij komt op basis van informatie van de gemeente Amsterdam niet verder dan 20 tot 30 per maand.
Hi @villamedia, lezen jullie effe mee in mijn tijdlijn. In een artikel van jullie staat dat burgemeester Halsema zegt dat er wekelijks 100 Wob-verzoeken in Amsterdam binnenkomen. Ik heb dit nagevraagd. Het is een factor 20x minder!!! Zie verder mijn TL.
— Roger Vleugels (@RogerVleugels) 4 december 2019
Praat mee