— woensdag 4 december 2019, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Halsema pleit voor regeling regionale journalistiek

Burgemeester Femke Halsema - © Foto: ANP

UPDATE Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil een nationaal fonds voor het steunen van lokale en regionale journalistiek. Zij constateert dat er een vacuüm is ontstaan bij het controleren van de lokale democratie in veel gemeenten in Nederland. Halsema kondigde dinsdag bij een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren aan dat ze bij haar collega-burgemeesters gaat pleiten voor een dergelijk fonds. Laatste wijziging: 4 december 2019, 15:53

Wat de Amsterdamse burgemeester betreft moet de uitvoering landelijk worden opgepakt, zo ver mogelijk van de gemeenten vandaan om beïnvloeding te voorkomen. Wel kon zij zich voorstellen dat gemeenten financieel gaan bijdragen aan het fonds.

Wat haar betreft is er niet direct nodig dat Amsterdamse media uit het fonds putten. In de hoofdstad zit de perstribune nog vol tijdens de raadsvergaderingen, constateerde zij.

Bij de aanwezige hoofdredacteuren kon het idee op weinig applaus rekenen. Halsema werd voorgehouden dat als zij de journalistiek wil helpen het meer zoden aan de dijk zet als wob-verzoeken snel en ruimhartig worden beantwoord, gemeenten blijven adverteren in lokale bladen en er minder voorlichters tussen bestuurders en journalisten worden geplaatst.

Bovendien is er al de publieke omroep om op kosten van de staat de democratie kritisch volgen en is het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek er waar private partijen nu al kunnen aankloppen.

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten deelt de analyse van Halsema wel en wil graag met haar daarover in gesprek.

Halsema kondigde ook aan in Amsterdam meer ambtenaren aan te nemen voor het beantwoorden van wob-verzoeken. De hoofdstad ontvangt ongeveer 100 wob-verzoeken per week die vrijwel allemaal zeer ruim geformuleerd zijn en dus voor veel werk zorgen.

Ook bekijkt Halsema of het gemeentelijke archief eerder dan na 20 jaar openbaar kan worden genaakt. In dat geval hoeven er geen wob-verzoeken te worden ingediend maar kunnen mensen zelf hun informatie opzoeken.

Haar mededeling dat de stad 100 wob-verzoeken per week krijgt, werd direct weerlegd door wob-deskundige Roger Vleugels. Hij komt op basis van informatie van de gemeente Amsterdam niet verder dan 20 tot 30 per maand.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.