word studentlid

— woensdag 13 april 2022, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: ‘Zweden kiest voor NAVO-lidmaatschap’; Internationaal Strafhof in Kyiv

Liveblog Oekraïne: ‘Zweden kiest voor NAVO-lidmaatschap’; Internationaal Strafhof in Kyiv
Politie-onderzoek bij een doorzeefde auto nabij het plaatsje Havronshchyna. Een famile van vier volwassenen en een tweejarige kwamen om. | Sergei Chuzavkov / SOPA

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Poetin bezweert dat Rusland op koers ligt met de militaire invasie. De media-repressie neemt toe in Rusland, met diverse veroordelingen. Zweden heeft besloten een NAVO-lidmaatschap aan te vragen en het Internationaal Strafhof is in Kyiv voor overleg. Laatste wijziging: 14 april 2022, 10:09

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Internationaal Strafhof
Aanklager is bij het Internationaal Strafhof Karim Ahmad Khan heeft de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova in hoofdstad Kyiv bezocht voor overleg om de banden aan te halen. Het Internationaal Strafhof zegt dat goede banden cruciaal zijn om vermeende oorlogsmisdaden te kunnen onderzoeken en te bestraffen.

Zweden
De oorlog in Oekraïne en de gestegen dreiging vanuit Rusland brengt Zweden ertoe om een actief NAVO-lidmaatschap na te streven. Dat schrijft het Zweedse dagblad Svenska Dagbladet. De aanvraag zou in juni formeel worden ingediend, aldus de krant.

Finland overweegt inmiddels ook lidmaatschap. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde onlangs dat uitbreiding de stabiliteit in Europa niet ten goede komt. De Verenigde Staten stelden dat Poetin de versnelde toegang van Zweden (en mogelijk Finland) tot de NAVO aan zichzelf te danken heeft.

De NAVO meldt dat Nederland vanaf nu met F-35’s patrouille-vluchten boven Bulgarije zal uitvoeren. De toestellen werden vorige week overgevlogen. De vluchten worden samen met Bulgaarse luchtmacht uitgevoerd en duren tot juni.

Gergiev
Het onderzoeksteam van gevangen oppositieleider Aleksej Navalny heeft de gangen van dirigent Valeri Gergiev onderzocht. De Poetin-gezinde dirigent zou in Europa vastgoed bezitten ter waarde van 100 miljoen euro en gaf 15 miljoen dollar uit aan een appartement in New York, stellen de researchers. Om te zien of de handtekening van de dirigent overeen kwam met contracten, scoorde onderzoeker Maria Pevchikh er eentje na een concert.


Poetin
De Russische president Poetin zegt dat de invasie van Oekraïne voortduurt tot “de operatie is afgerond”. Het was voor het eerst in weken dat Poetin uitspraken deed over de oorlog, die moeizamer verloopt dat Rusland verwachtte. Rusland lijkt zich nu vooral te willen richten op de oostelijke regio Donbas en Loehansk.

Analisten verwachten daar een harde strijd en noemen het opmerkelijk dat Poetin blijkbaar is afgestapt van een volledige overname van Oekraïne. Poetin zegt dat vredesonderhandelingen zijn doodgelopen en dat Ruslands voornaamste doel is de mensen in die regio “met een onbreekbare band met Rusland” bij te staan.

Oekraïne heeft Viktor Medvedchuk opgepakt. Medvedchuk is een een pro-Russisch parlementslid en een persoonlijke vriend van Poetin en peetvader van een van zijn dochters. Oekraïne had hem in 2021 veroordeeld tot huisarrest op beschuldiging van hoogverraad voor het verkopen van militaire geheimen en het profiteren van de Russische annexatie van De Krim in 2014.

Medvedchuk is doelwit van internationale sancties. Een jacht van 200 miljoen dollar werd in Kroatië aan de ketting gelegd. Hij ontsnapte kort na het begin van de Russische invasie.

De Oekraïense president Zelensky maakte de arrestatie van Medvedchuk bekend via Telegram en deed Rusland het voorstel om de miljardair te ruilen voor krijgsgevangen Oekraïense soldaten.

De Associated Press debunkte tussen de bedrijven door nog circulerende Russische propaganda dat Zelensky en miljardair George Soros familie zouden zijn.

Veroordelingen
De aanpak van vrije denkers en media in Rusland gaat onverminderd voor. We meldden in de liveblog van gisteren al diverse veroordelingen. De repressie duurt voort.

Een rechtbank in Moskou heeft vier studenten journalistiek veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Armen Aramyan, Natalia Tyshkevich, Alla Gutnikova en Vladimir Metelki van tijdschrift DOXA kregen elk twee jaar ‘correctionele’ dwangarbeid opgelegd, meldt CPJ.

Verder werd oppositieleider en columnist Vladimir Kara-Murza gisteren tot 15 dagen cel veroordeeld omdat hij een politie-order zou hebben genegeerd. Kara-Murza zou, toen de politie hem thuis wilde arresteren, hebben geprobeerd te ontsnappen. Kara-Murza ontkent zich te hebben verzet.

De oppositieleider werd in 2015 en 2017 vermoedelijk vergiftigd, maar overleefde de aanslagen.

Kara-Murza treedt regelmatig op in Westerse media en benadrukt dat lovende peilingen over steun onder Russische bevolking voor deze oorlog met een korrel zou genomen moeten worden.

TED-talk Kasparov
Schaakgrootmeester en mensenrechtenactivist Garry Kasparov heeft tijdens TED2022 herhaald dat Westerse terughoudendheid in de Oekraïne-oorlog geen indruk maakt op Poetin en de uiteindelijke prijs van ingrijpen alleen maar hoger maakt. “De prijs om een dictator te stoppen stijgt altijd met elke vertraging en aarzeling. Als je het kwaad maar half tegemoet komt, is dat nog steeds een overwinning voor het kwaad”, aldus Kasparov.

Oorlogsmisdaden
Nu Rusland zich vooral op de regio Donbas en Loehansk lijkt te willen gaan richten en zich terugtrekt, blijkt de in enkele weken aangerichte schade enorm. Ook is er een stroom van berichten over mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen.

Bij opruimwerkzaamheden van kapotgeschoten woongebouwen worden steeds meer doden aangetroffen.

In havenstad Marioepol zijn grote delen met de grond gelijk gemaakt. Het echte offensief om Oekraïense weerstand te breken moet nog beginnen. Volgens burgemeester Vadym Bojtsjenk zijn bij eerdere gevechten zeker tienduizend burers omgekomen, mogelijk zelf al het dubbele.

Vluchtende burgers worden door troepen beschoten of komen om door landmijnen op de snelweg, meldt Oekraïens parlementslid Lesia Vasylenko.

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.