Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 10 september 2014, 09:18

Limburgse kranten in Vlaamse handen

UPDATE Media Groep Limburg (MGL), onderdeel van Limburg Media Groep en uitgever van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad, komt in handen van het Belgische Concentra NV. De overname is op 30 september aanstaande een feit. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM neemt verder een minderheidsbelang in Concentra Media Nederland. Concentra-topman Marc Vangeel stelde tegenover persbureau ANP dat met transactie een bedrag tussen de 40 miljoen en 46 miljoen euro is gemoeid. Investeerder Mecom Group en Concentra bereikten gisteren overeenstemming over de overname, onder meer na een garantstelling ter waarde van 2,5 miljoen euro door de Provincie Limburg. De Provincie benadrukt dat in ruil voor de garantstelling geen journalistieke invloed wordt gevraagd. Het krijgt enkel een "marktconforme financiële vergoeding", aldus gedeputeerde Ger Koopmans. Laatste wijziging: 30 september 2014, 16:01

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Jouranlisten: ‘We zijn blij dat de Britse investeerder Mecom uit beeld is. MGL krijgt een betere eigenaar, ook al is de aankoop met geleend geld gedaan. Dat geeft een druk op de exploitatie. Wel zijn we bezorgd over de markt voor freelance journalisten. MGL wordt een grote partij in de Limburgse mediawereld. We gaan monitoren of MGL daar verantwoord mee om gaat en fatsoenlijke tarieven blijft betalen’.

Aan de overname ging een langdurig proces vooraf, met afgelopen zomer als grootste potentiële steen in de vijver de overname van alle activiteiten van Mecom door het Belgische De Persgroep. Mecom liet echter direct weten dat het onderhandelingsproces met Concentra niet in gevaar zou komen.

Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad hebben in de regio een sterke positie: op 1,1 miljoen inwoners hebben de titels 140.000 abonnees met een bereik onder de bevolking van ruim 50 procent. Acht regionale edities, met elk hun eigen redactie, betekenen een gelijkmatig bereik in de regio. Robert Ceuppens, voorzitter van de raad van bestuur van Concentra: “Ons geloof in de papieren krant blijft groot, op voorwaarde dat zij samen evolueert met de verschillende digitale en mobiele applicaties. MGL is een gezond en winstgevend bedrijf.”

MGL-topman Loek Radix is blij dat de banden met Mecom worden verbroken: “Concentra is voor ons een veilige haven, waar we als Limburgse kranten Limburgs kunnen blijven, maar waar we als mediabedrijf ook aansluiting kunnen krijgen bij digitale expertise op internationaal niveau. Dat we niet meer hoeven te functioneren binnen een beursgenoteerde onderneming is meer dan een bijkomstig voordeel. Ik ben ook zeer tevreden met het feit dat Concentra onze intensieve samenwerking met de Limburgse regionale omroep L1 van harte ondersteunt.”

De drukkerij Nieuwsdruk Limburg in Heerlen wordt in maart volgend jaar gesloten. De Limburgse kranten worden (op 50/50 basis) vanaf dat moment gedrukt in Paal-Beringen (bij de Concentra/Corelio joint-venture-drukkerij Coldset Printing Partners) en bij Janssen Pers in Gennep.

Radix: “Er is zoveel overcapaciteit in de drukkerijmarkt, dat het niet meer loont om onze kranten in eigen beheer te blijven drukken. Dat is een hard gelag voor onze drukkers, maar we hebben vorig jaar een goed sociaal plan afgesloten en we zullen ons uiterste best doen om ze te begeleiden naar ander werk.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.