— woensdag 12 februari 2014, 14:30

Vlaamse Nieuwsmedia wil compensatie

Nieuwssites die Belgische media overschrijven zouden in de toekomst moeten betalen middels een licentiesysteem, dat meldt De Morgen. De Vlaamse Nieuwsmedia, de organisatie die met onder meer De Persgroep, Corelio, Concentra en Mediafin zowat alle grote Vlaamse kranten vertegenwoordigt, wil compensatie voor gemiste inkomsten. De advertentiederving voor Vlaamse kranten door het letterlijk kopiëren van artikelen, zou volgens de intiatiefnemers jaarlijks tussen de één en tien miljoen euro liggen. Voor het 'parasitisme' ligt het geschatte inkomstenverlies tussen 0,2 en twee miljoen euro. ook pleiten de Vlaamse Nieuwsmedia voor een strengere aanpak van sites die kopiëren: die zouden onmiddelijk platgelegd moeten worden door de internetprovider.

Leo Neels, professor Mediarecht aan de UAntwerpen heeft begrip voor deze noodkreet van de uitgevers voor wettelijke bescherming. “Maar nu bestaat die auteursrechtelijke bescherming al, er is een wettelijk kader om piraterij te beteugelen. De moeilijkheid blijft altijd dat iedereen over nieuwsfeiten kan schrijven. Je moet een auteursrechtelijke inbreuk op je eigen journalistiek werk bewijzen, daar is geen alternatief voor.”

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.