anner smart octo

— vrijdag 16 oktober 2020, 13:12 | 0 reacties, praat mee

Lichte daling in ww-uitkeringen voor journalisten

© ANP

Het aantal journalisten dat een werkloosheidsuitkering krijgt is de laatste twee maanden licht gedaald. In september kregen in totaal 1158 journalisten een ww-uitkering. Dat is echter nog altijd aanzienlijk meer dan voor het uitbreken van de coronacrisis in maart van dit jaar.

Tussen maart en september liep het aantal journalisten in de ww op met bijna 11,7 procent, blijkt uit cijfers van het UWV die Villamedia analyseerde. Vooral vlak na de uitbraak van het coronavirus en de uitrol van de daarbij behorende maatregelen ging de stijging hard: in april liep het aantal uitkeringen met 11 procent op ten opzichte van een maand eerder. In de maanden erna was de stijging minder steil.

In de maand juli, de maand waarin het afgelopen jaar de meeste journalisten een ww-uitkering kregen, zaten er 1275 journalisten in de ww. Dat zijn er tien meer dan in juni, de laatste keer dat Villamedia de cijfers analyseerde. In augustus daalde het aantal ww-uitkeringen in de journalistiek naar 1227. In september zaten er zoals hierboven al beschreven 1158 journalisten in de ww.

Tekst loopt door onder de grafieken
Journalisten met een ww-uitkering tussen oktober 2019 en september 2020

Journalisten met een ww-uitkering tussen januari 2012 en september 2020

Langer in de ww
Aan de UWV-cijfers is te zien dat een toenemend deel van de ontvangers van een werkloosheidsuitkering langer in de ww zit dan eerder dit jaar. Waar aan het begin van de crisis logischerwijs met name de kortlopende uitkeringen (van 0 tot 6 maanden) in aantal toenamen, liep vooral de drie afgelopen maanden het aantal uitkeringen met een duur van 6 maanden tot een jaar op.

Tussen Villamedia’s laatste meetmoment in juni en september steeg het aantal uitkeringen in die categorie met een kleine 15 procent. Tegelijkertijd liep het aantal kortlopende uitkeringen in die periode met bijna 16 procent terug. Dat wil overigens niet zeggen dat alle journalisten die een kortlopende uitkering kregen nu naar de tweede categorie zijn doorgeschoven. In absolute aantallen is de daling van het aantal kortlopende uitkeringen een stuk hoger dan de toename in de wat langer lopende uitkeringen (-135 ten opzichte van +32).

Vertekend beeld
Zes op de tien journalisten die ww ontvangt zat in september korter dan een half jaar in de ww. Het grootste deel van hen (ruim tweederde) is jonger dan vijftig jaar. Vrouwelijke journalisten ontvangen nog altijd vaker ww dan mannen: van de journalisten met een werkloosheidsuitkering is 60 procent vrouw.

De daadwerkelijke werkloosheid onder journalisten ligt vermoedelijk hoger. In de door het UWV aangeleverde cijfers is geen rekening gehouden met verborgen werkloosheid onder bijvoorbeeld freelancers. Ook zzp’ers die tijdelijk financiële steun hebben ontvangen via de TOZO-regeling zijn niet in de cijfers terug te zien.

Bekijk meer van

UWV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.