Levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Zaman-medewerkers

De openbaar aanklager in Instanbul heeft aangekondigd dat hij elk van de 30 voormalige medewerkers van de Zaman Media Group maar liefst drie verzwaarde levenslange gevangenisstraffen wil opleggen. De medewerkers, waaronder journalisten en columnisten, werden gearresteerd na de mislukte couppoging van juli 2016. Turkije beweert dat Zaman een hand heeft gehad in die staatsgreep.
Van de 30 medewerkers zitten er 21 al sinds vorig jaar zomer vast. Volgens Turkije was het in 1986 opgerichte Zaman een bolwerk van de Gülen-beweging, vernoemd naar de geestelijk leider die in Amerika asiel heeft. Turkije ziet Gülen als aanstichter en kwade genius achter de staatsgreep.
Naast de driemaal levenslang werd nog 15 jaar cel gevraagd voor het aanhangen van een terreurorganisatie. Een rechtbank zal over 15 dagen een oordeel vellen over die strafeis.
Dagblad Hürriyet bericht dat de medewerkers onder meer worden beschuldigd de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid te hebben misbruikt om “sociale vrede en rust” te verstoren en in hun werkzaamheden gericht hebben toegewerkt naar omverwerping van de Turkse staat en grondwet. Het mediabedrijf werd overigens overgenomen en ontmanteld voor die staatsgreep plaatsvond.
Volgens cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Soylu zijn 113.260 mensen gearresteerd in het kader van de mislukte staatsgreep. Van hen zitten 47.155 vast in aanloop naar de behandeling van hun rechtszaak. In een referendum probeert de Turkse president Erdogan zijn sinds de staatsgreep uitgebreide bevoegdheden permanent te maken. Hij zal dan onder meer via decreet kunnen regeren. Meer bij Hürriyet Daily
Praat mee