— dinsdag 25 juni 2019, 15:10 | 1 reactie, praat mee

Ledenvergadering stuurt bestuur NVJ naar Raad voor de Journalistiek rond ‘kwestie Van Hout’

Het kantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer | Robin van Lonkhuijsen / ANP

De ophef over de samenwerking tussen journalist Bas van Hout en inlichtingendienst AIVD leidt niet tot royement, dat is het resultaat van discussie tijdens de Algemene ledenvergadering (ALV), afgelopen zaterdag. Wel werden twee moties aangenomen, waarin het samenwerken met inlichtingendiensten "in geen enkel geval aanvaardbaar" wordt genoemd.

Een andere motie draagt het NVJ-bestuur op bij de Raad van Journalistiek een ambtshalve uitspraak te vragen over deze aangelegenheid. Tijdens de ALV werd ‘de kwestie Van Hout’ niet beslecht met een royement, maar volledig van tafel is die evenmin.

“Dit betreft immers een statutaire verantwoordelijkheid van het bestuur en hieraan dient bovendien een zorgvuldig traject van hoor en wederhoor vooraf te gaan. Pas indien en nadat het bestuur tot een royement zou besluiten, kan het betrokken lid in beroep gaan bij de ALV”, schrijft de NVJ in een kort verslag van vergadering.

Volgens de beroepsvereniging liepen de emoties tijdens de discussie soms hoog op. De aanwezigen keurden samenwerking van een journalist met een inlichtingendienst af als schadelijk voor de beroepsgroep.

Bekijk meer van

NVJ Bas van Hout AIVD

Praat mee

1 reactie

robert dulmers, 27 juni 2019, 17:06

Mijn verzoek aan het NVJ Hoofdbestuur tot het royement van NVJ-lid en collega Bas van Hout ligt nog steeds op tafel en wordt ook niet ingetrokken.  Ik waardeer de moties die de Algemene Ledenvergadering heeft aangenomen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.