NVJ compleet lid

— dinsdag 30 januari 2024, 10:36 | 0 reacties, praat mee

Langverwachte rapport over veiligheid bij NPO wordt donderdag gepresenteerd

Langverwachte rapport over veiligheid bij NPO wordt donderdag gepresenteerd
Commissievoorzitter Martin van Rijn - © Peter Hilz

Donderdag verschijnt dan eindelijk het langverwachte rapport van de Commissie Van Rijn over de veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat heeft de commissie dinsdag bekendgemaakt. Het rapport en een bijbehorend actieplan zouden eigenlijk afgelopen zomer al gepresenteerd worden, maar dat werd opgeschoven omdat meer tijd nodig was. Laatste wijziging: 31 januari 2024, 09:46

De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) werd in november 2022 in het leven geroepen na berichtgeving van de Volkskrant over vermeend grensoverschrijdend gedrag van onder anderen Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door (DWDD).

Aanvankelijk zou er alleen onderzoek worden gedaan naar DWDD. Dat werd verbreed nadat meer meldingen binnenkwamen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.

Onderzoek NPO
De NPO heeft vorig jaar ook een externe, onafhankelijke partij onderzoek doen laten doen. Maar in het persbericht over de uitkomsten bleef het erg op de vlakte en werden er ook geen meldingen gedaan over vervolgstappen.

Presentatie live te volgen
De presentatie van het rapport van de commissie van Rijn vindt donderdagochtend plaats in het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum en zal via de website van de commissie online te volgen zijn.

De commissie laat dinsdag weten dat het onderzoek “mede dankzij de openheid, eerlijkheid en de moed van (oud)-medewerkers die ervaringen hebben gedeeld zo uitgebreid kon worden gedaan. De commissie dankt iedereen die heeft meegeholpen bij het tot stand komen van het rapport en beklemtoont dat de anonimiteit van medewerkers met wie is gesproken gewaarborgd is.

Het doel van het onderzoek is volgens de commissie “een spiegel voor te houden: wat is grensoverschrijdend gedrag, hoe vaak komt het voor, wat kunnen de gevolgen zijn en wat leren we voor de toekomst.” In totaal voerde de commissie gesprekken met meer dan tweehonderd mensen. Ook is voor het onderzoek gebruikgemaakt van antwoorden van vragenlijsten die door zo’n 2.500 mensen zijn ingevuld.

 

Een van de thema’s van afgelopen jaar was wel het thema grensoverschrijdend gedrag. Lees ons overzicht hier.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.