— maandag 19 juni 2017, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Laatste onafhankelijke nieuwsbedrijf van Rusland verkocht

Oud-eigenaar van RBK, Derk Sauer - © Evert Elzinga / ANP

Eén van de grootste en laatste onafhankelijke mediabedrijven van Rusland wordt verkocht. Eigenaar Michaïl Prochorov doet in een afgeschermde transactie 65 procent van de aandelen van RBK over aan energiegigant ECN, van Grigori Berezkin. Hoeveel de verkoopprijs bedraagt, is niet bekend.

Anonieme bronnen binnen zowel de bedrijfsleiding als het Kremlin bevestigen tegen de BBC Rusland dat Prochorov zijn holding verkoopt, op aandringen van de presidentiële administratie, die ontevreden is met de kritische toon van de RBK. ‘Prochorov heeft lang weerstand geboden, maar is nu toch door de knieën gegaan’, zegt een bron tegen de BBC. ‘Al is hij niet blij met het besluit, het is onder druk genomen.’

De nieuwe eigenaar Berezkin heeft al één van Ruslands grootste kranten Komsomolskaja Pravda (KP) in handen. Die tabloid is pro-Kremlin.

Derk Sauer, die RBK tot de zomer van 2015 leidde, wil geen reactie geven: ‘We hebben bij RBK afgesproken om ons van commentaar te onthouden totdat de plannen van de nieuwe eigenaar duidelijk zijn. RBK bestaat uit een krant, een tv-zender, een website en een weekblad. Het is één van de nog weinig overgebleven media in Rusland die neutraal berichten en thema’s niet schuwen die het Kremlin liever niet in de openbaarheid ziet. Het heeft een publiek van zo’n 26,5 miljoen consumenten per dag. Meer bij het Financieele Dagblad

 

Bekijk meer van

Rusland RBK Derk Sauer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.