— dinsdag 7 juli 2015, 09:54 | 0 reacties, praat mee

Sauer onder vuur in Rusland

Evert Elzinga / ANP

De Nederlandse mediamagnaat Derk Sauer ligt in Rusland onder vuur. Vorige week stonden er betogers voor de deur van de Russische mediaholding waar Sauer directeur is. Later die week nam de nationalistisch politicus Vladimir Zjirinovski hem onder vuur in het parlement. Sauer moet volgens Zjirinovski vertrekken als directeur van het mediabedrijf RBK en daarna Rusland worden uitgezet, aldus Zjirinovski. Russische media moeten door Russen worden geleid, zei hij.

Zelf neemt Sauer het niet zo serieus, zegt hij in NRC. “Dat die actie gericht is op mijn persoon is een nieuw element. Maar we hebben niet de indruk dat de actie vanuit het Kremlin geïnstigeerd wordt. Het lijkt niet het begin van een grote aanval.”

In NRC verklaart Sauer dat hij zijn werk blijft doen, ‘totdat het niet meer kan. Tot nu toe kan het nog.’ De oorzaak van de kritiek herkent hij in het feit dat de RBK de enige onafhankelijke speler in het mediaveld is.

Het mediabedrijf RBK – afkorting van ‘Rosbiznesconsulting’ – houdt zich vooral bezig met economisch nieuws. Het onderhoudt de grootste nieuwssite van Rusland en heeft een televisiekanaal dat aan populariteit wint omdat het een alternatief is voor de (semi)staatszenders. De primeurs die RBK heeft, ergeren de autoriteiten steeds vaker. Regelmatig tracht het Kremlin RBK met telefonische interventies op de vingers te tikken. Meer bij de Volkskrant

 

Bekijk meer van

Rusland RBK Derk Sauer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.