Afstudeerprijs Villamedia 2019

— donderdag 7 januari 2010, 14:03 | 123 reacties, praat mee

Kuitenbrouwer: ‘Dijkgraaf overlegt niet’

‘Horkerig, plat en onbehouwen’, zijn de kwalificaties die columnist Jan Kuitenbrouwer in de mond neemt als hij de ‘communicatieskills’ van hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van HP/De Tijd moet beoordelen. Het feit dat hij Dijkgraaf daar meerdere malen op wees is, naast een verschil van inzicht over honoraria, volgens Kuitenbrouwer de reden dat hij als columnist is ontslagen. ‘Hij maakt het blad kapot’. Jan Dijkgraaf: ‘Ik doe niet aan vuilspuiterij’.

Aanvankelijk wil Kuitenbrouwer niet reageren op het bericht over zijn ontslag (in de Volkskrant). ‘Geen commentaar. Voorlopig.’ Maar als hij hoort dat Dijkgraaf tegenover Villamedia uit een mail van Kuitenbrouwer citeert, wil hij toch een reactie geven. ‘Wij hadden een geschil over de features die ik schrijf voor HP/De Tijd. Aanleiding was dat ik na vijf jaar om een verhoging van het honorarium voor mijn column had gevraagd. Aanvankelijk kwamen we er niet uit. Later bereikten we een compromis: het honorarium voor mijn column werd verhoogd, maar ik zou in ruil tien grote verhalen per jaar schrijven voor een iets lager woordtarief dan ik eerder ontving.’
Alleen, in 2009 kwam Kuitenbrouwer niet aan die tien grote verhalen. Reden: de miscommunicatie met Dijkgraaf. Kuitenbrouwer: ‘Met die man valt niet te praten. Ik trek dat niet. Ik heb hem daar bij gelegenheid op gewezen. Afgelopen dinsdag opnieuw. Blijkbaar deed dit de emmer overlopen.’

Als een voorbeeld van Dijkgraafs ‘horkerigheid’ noemt Kuitenbrouwer het feit dat Dijkgraaf een foto van hem plaatste (met gephotoshopte Wilders-pruik) op de cover (van 2 oktober 2009) van HP/De Tijd – bedoeld als ankeiler van diens verhaal over ‘De taal van Wilders’.
‘Hoewel ik daar op zich nog wel de humor van kan inzien, vond ik het niet leuk dat ik dit pas zag toen ik het blad uit de bus haalde. Toen ik Dijkgraaf vroeg of hij mij hier voortaan vooraf van op de hoogte zou willen stellen, antwoordde hij: “Nee, hoezo.”.’

Een ander voorbeeld? ‘Ik leverde begin dit jaar een keer 55 minuten te laat in, excuseerde me per mail bij de eindredactie en legde uit wat er gebeurd was: onze hond had die middag een hartaanval gehad en is inmiddels overigens overleden. De reactie van Dijkgraaf was: ‘Mag ik die gebruiken voor het Grote Smoezenboek?’

Volgens Kuitenbrouwer is Dijkgraaf ‘geobsedeerd’ door free publicity. ‘Hij stuurt mij de laan uit en lekt dat vervolgens zelf naar de Volkskrant. Hij is zoals de man die reclame maakte voor zijn hotel door het in brand te steken. Ja, zo kom je wel in de krant, maar verder schiet je er niets mee op. Hij maakt het blad kapot.’

Jan Dijkgraaf ontkent overigens de bron te zijn van het artikel in de Volkskrant. ‘Dat denkt de redactieraad ook maar het is niet waar.’ Kuitenbrouwer: ‘Ik kan het niet zeggen, maar ik weet exact hoe die info bij de Volkskrant terecht is gekomen.’

Voorzitter Bart de Koning van de redactieraad laat weten het ‘niet eens’ te zijn met het ontslag van Kuitenbrouwer. ‘We vinden het heel jammer.’ Volgens een convenant dat de redactie en Audax bij het aantreden van Dijkgraaf tekenden, zou de hoofdredacteur niet op eigen houtje columnisten mogen aannemen of ontslaan.

De Koning wil geen reactie geven op de vraag of dit convenant is nageleefd door Dijkgraaf. ‘We zijn wel geïnformeerd hierover, maar we waren het niet eens.’ Dijkgraaf: ‘Dat convenant is sinds 1 januari niet meer van kracht. Ik vond redactiestatuut en cao voldoende waarborgen geven.’

Volgens Dijkgraaf kan Kuitenbrouwer nog ‘gewoon’ drie maanden doorgaan met zijn column. ‘Maar ik zal ze wel zorgvuldig lezen vooraf. Het is niet de bedoeling dat hij het als podium voor een anti-campagne tegen de hoofdredacteur gaat gebruiken.’

 

Bekijk meer van

Praat mee

100 reacties

joris polman, 7 januari 2010, 16:38

Wisten jullie al dat Dijkgraaf ook voor het Bovagblad, de Schoonhovense Krant en het Integraal Kanker Instituut heeft gewerkt?

denhaag24, 7 januari 2010, 16:54

mijn hond een hartverlamming, hahahaha

Bupatih, 7 januari 2010, 17:10

Cover van 2 oktober 2010, ja? Doen ze snel…

Jan Dijkgraaf, 7 januari 2010, 17:15

@jorispolman LOL

Yvonne, 7 januari 2010, 17:18

Hoeveel artikelen komen er nog over dit item?
Nog maar een keer:
Ik lees een enkele keer de Metro, ik lees geen Panorama, ik kende dus ook heel Jan Dijkgraaf niet.
Wél las ik sinds 2004 de HP niet meer.
Sinds 2009 weer wel en met veel plezier, zelfs het stukje over Sri Lanka.. Kuitenbrouwer is weg, soit, ik heb in het jaar dat ik nu HP weer lees gemerkt dat de weggaanders prima vervangen zijn.
Beetje gezeur in de marge dit, en van de “mannen met bekende namen” had ik echt iets anders verwacht dan dit zure gekift.

wasp7, 7 januari 2010, 17:33

Wat een toestand, wat een toestand. Het wordt tijd dat iemand undercover bij HP/De Tijd gaat. Mischien een ideetje voor Ebisch?
Toch is het vertrek van Kuitenbrouwer zonde. Ik vond zijn columns absoluut een toegevoegde waarde hebben, ook aan de ‘vernieuwde’ HP.

Ferdinand, 7 januari 2010, 17:43

Heerlijk, die logica van Kuitenbrouwer. Een sleetse columnist vervangen staat gelijk aan je eigen hotel in de brand steken? Om niet te beginnen over dat pruikje. Je geweeklaag doet me denken aan dat PVV gejank als ze gepest worden, Hero Kuitenbrouwer!

Kees Cornelder, 7 januari 2010, 18:13

Jan Dijkgraaf, Sjuul Paradijs: er zullen ongetwijfeld meer hoofdredacteuren zijn van het pro-actieve zo niet activistische soort.
Heren die functioneel moeten opereren in het licht van dalende oplagecijfers. Kijk…
Maar om dan als een gek om je heen te gaan meppen, redactioneel-inhoudelijk en/of personeel?
Naar binnen geslagen paniekvoetbal zo lijkt het wel.
Maar

André Truyman, 7 januari 2010, 18:24

Een ondertekend convenant. Nog geen uur te laat inleveren vanwege het dreigend verlies van de lievelingshond van een gezin. Persoonlijk beeldrecht laten respecteren. Het lijkt me meer dan aannemenlijk voor een werknemer.
Wat jammer voor HP/De Tijd dat het deze typische laatste pagina kwijt is. Wat voor journalist is dat, die meneer Dijkgraaf ???

Fons, 7 januari 2010, 18:48

Wel erg klein bier jongens.

Petra van der Grift, 7 januari 2010, 19:15

Kleine kwesties kunnen wel op iets omvangrijks duiden…

Jas, 7 januari 2010, 19:15

Het blad is al tientallen jaren aan het wegkwijnen. Zo doen zo nu en dan iets opzienbarends - en dat is tenminste wat maar met dat negatieve zure toontje - waar ook Kuit bij hoorde, ook al schrijft hij mooi, trek je geen lezers. Met zo’n lek in de boot moet je gewoon naar de kapitein luisteren als hij hozen zegt - ook als is die kapitein een ‘hork’. Hem mag je er op afrekenen als het blad niet meer bestaat over drie maanden. Groeit het over drie maanden moet ie maar weer eens normaal gaan doen. Jas

Jas, 7 januari 2010, 19:22

Hetzelfde gaat op voor Max Pam. Schrijft prachtig. Weet veel. Maar gaat dan Andre Rieu ofzo afbreken. Of je van hem houdt of niet is wat anders maar die tijd is geweest. De tijd van kleine Nederlandse meningen, van mannen die in hun eigen kleine kring almaar in hun gelijk bevestigd zijn. Dat stamt allemaal uit de jaren zeventig nog. Ik ben geen vrouw, en winkel niet in de PC en hoor niet bij die bn-er-kliek maar neem Linda; dat is een blad waar de echtheid doorheen komt. Wakker worden. Hoop dat Dijkgraaf dat aan het doen is.

Dick, 7 januari 2010, 19:55

ik denk Kuitenbrouwer vooraf genoeg speldenprikjes heeft gehad van Jan.

jan kuitenbrouwer, 7 januari 2010, 20:08

@kees conrnelder: de laatste hoi-cijfers gezien? 2009: daling van plmns 5000 ex.
@ferdinand: je weet niet waar je t over hebt. ‘sleets’. de lezersonderzoeken wijzen iets anders uit.
@jas: de woorden ‘echtheid’ en ‘Linda’ in dezelfde zin, dat ik dat (ook) nog mag meemaken.

Generaal Cronjé, 7 januari 2010, 20:25

Jongens jongens jongens, die Dijkgraaf is om een paar dingen gehaald: HP-verkoopcijfers opkrikken, HP uit de rode cijfers halen en om HP van een wisse dood te redden. Pré: hij ontslaat gemakkelijk (vervelend non-Dijkgraaf-minded) personeel en hij heeft ervaring met het runnen en overeind houden van media. Dat het een botte vent is tja, of HP het gaat redden met full-on undercoverjournalistiek en zonder ‘kanonnen’ van weleer? De toekomst zal het weldra uitwijzen.

Hessel, 7 januari 2010, 20:46

@jan: benieuwd wie Kuitenbrouwer gaat opvolgen. Bob de manager, Nico Dijkshoorn of wordt het de tigste column van Mart Smeets?

Harald Franken, 7 januari 2010, 20:58

@ Hessel: ik denk iemand als Luuk Koelman, Ebru Umar of een van de weggebonjourde ex-columnisten van Metro. Je kent ze wel die schrijfsels waaronder de lezer bepaalde of het stoplicht op groen bleef of op rood sprong, en waar later stond: Kunt u het beter? mail!

Ferdie Vierklauw, 7 januari 2010, 21:19

Dijkgraaf horkerig? What’s new? Die onbehouwen aanpak werkt alleen in het begin, daarna gaat het vaak rap bergafwaarts…je ziet nu al dat de redactieraad begint te morren = teken aan de wand.

Hessel, 7 januari 2010, 21:23

@Harald Franken: dat was inderdaad briljante columnistiek…;-)

René Quist, 7 januari 2010, 21:38

Vraagje: Wie van de reageerders heeft daadwerkelijk onder Jan Dijkgraaf gewerkt? Ik heb vier jaar met hem gewerkt. Uiterst leerzame jaren. Een paar dingen heb ik goed in mn oren geknoopt: Soms moet je afscheid nemen van mensen, niemand is onmisbaar en een journalist die zich niet aan z’n deadline kan houden mag daar zeker op worden aangesproken. Ik vind het persoonlijk nog een vrij milde reactie van Dijkgraaf. En ik vind het vooral nogal tekenend dat Kuitenbrouwer een fout zijner zijds aanvoert om zijn gelijk te halen. Kuitenbrouwer moet zich gewoon niet aanstellen. Soms is de chemie over. Met Trouw was dat al eerder het geval en nu is dat klaarblijkelijk bij HP het geval.
@Harald Veel mensen vergeten dat Theo van Gogh is aangetrokken als columnist door Dijkgraaf bij Metro. Zelden een columnist gehad die zoveel brieven opleverde..

Harald Franken, 7 januari 2010, 21:59

@ Hessel Ik heb me laten vertellen dat hij gecharmeerd is van Bert Brussen, met Nico Dijkshoorn kan hij het niet zo goed vinden, die noemt hij ‘pedo’ via Twitter. Wellicht de kift dat hij niet voor HP een column wilde tikken én nog erger meer twitter-volgers heeft.

Dafmans, 7 januari 2010, 22:19

Wat een babyboomergeneuzel. Kuitenbrouwer freelancer, nieuwe hoofdredacteur wil wat anders, exit Kuitenbrouwer. Klaar, nieuw nummer.

minnesotakid, 7 januari 2010, 23:32

,,Whatever’‘

Steenhuis, 8 januari 2010, 00:16

Geen grotere ego’s dan columnisten. Jan K was al lang over de houdbaarheidsdatum heen. Hulde aan Dijkgraaf. HP is op de goede weg.

Dick William Harinck, 8 januari 2010, 07:16

Hahaha, Dijkgraaf is gewoon lekker aan ‘t werk. Ik heb wel columnisten bedankt om minder…

Anja, 8 januari 2010, 07:39

Persoonlijk vind ik Kuitenbrouwer én Beatrijs zwaar passé. Het heilige vuur is weg. Het zijn wielrenners die de trappers laten ronddraaien maar allang geen kracht meer zetten.

John, 8 januari 2010, 09:02

“HP is op de goede weg”

Zeker, 5000 minder lezers volgens de laatste metingen. Een ware prestatie.

Sent Wierda, 8 januari 2010, 09:45

@ John. Hoezo, 5000 minder lezers? Dat is onzin! Een exemplaar wordt per definitie niet gelezen door een (1) persoon, maar door een aantal personen. Het gaat altijd om het bereik: het totale aantal lezers.
De betaalde oplage van HP/De tijd is gedaald met 5.252 exemplaren. Maar de betaalde oplage van Elsevier is nog veel meer gedaald: met 6.770 exemplaren. Daar hoor ik hier niemand over…

@ Sent Wierda meneer de freelance journalist, 8 januari 2010, 10:00

Het gaat hier niet over Elsevier, maar over HP/De Tijd. Daarom hoor je daar in dit geval niemand over, meneer de freelance journalist. En een daling is een daling, gaat u de meelezers tellen?

John, 8 januari 2010, 10:17

Met 5000 lezers minder gaat ook het bereik achteruit. Maar dat had je zelf ook kunnen bedenken, Wierda.

Roos, 8 januari 2010, 10:29

Pfff, klein bier, geneuzel in de marge, op de man spelen. Er zijn vast belangrijkere onderwerpen denkbaar voor een vakbladredactie.

Vico, 8 januari 2010, 11:29

@Hessel: nee, het is niet Bob de manager maar Bram B. Bot! En nou het mooie: hij geeft volgens mij ook cursussen columns schrijven!

Ingrid, 8 januari 2010, 11:56

Als je baas je als een aankleedpoppetje heeft behandeld door jou -zonder dat je het weet- de Wilderspruik op te zetten, omdat jij in een column -voor hem!- de taal van Wilders hebt geanalyseerd? Tja, t spijt me zeer. Maar dan zou ik blij zijn dat ik niet meer voor deze broodheer hoef te schrijven, want zoiets getuigt noch van goed werkgeverschap, noch van goede smaak.

Olivier, 8 januari 2010, 13:56

Eerst Pam weg, nu Kuitenbrouwer, jammer, beiden uitstekende columnisten. En dan nu wel een tergend slap verhaal “Undercover bij de PVV”, een journalistieke aanfluiting van jewelste dat op elke School voor de Journalistiek regelrecht naar de prullenmand zou zijn verwezen. Opzeggen komt nu heel dichtbij…

Cas, 8 januari 2010, 15:35

@ olivier. Idd. een tenenkrommend slecht verslag over de PVV! wilde bijna mijn geld terugvragen bij de AKO :-) Dijkgraaf kan toch wel aan betere journalisten komen dan dit naieve meisje, zeker in deze crisistijden? Ik ken genoeg goede collega’s die met jeukende handen thuis zitten..

Beau, 8 januari 2010, 18:04

goed verslag van Geurtsen met haar undercover aktie bij de PVV….ben benieuwd naar de komende nummers…Wilders zijn beveiliging heeft al meer dan 10 miljoen euro gekost en als je ziet hoe hij zich `de man´gaat voelen en zich gaat gedragen,het lijkt mij allemmaal niet gezond dat hele clubje bij de PVV

Marr, 8 januari 2010, 23:00

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Dijkgraaf er maar 2 jaar zou zitten om de boel op te schudden, dat er daarna weer een hoofdredactie met verstand zou komen.
Waardeloze actie van HP. Sensatiejournalistiek alla sbs6. als de daarmee denken de intelligente lezer terug te winnen heeft hij het mis.
liever dan Steenhuis terug, met een vernieuwing in de redactie zodat ze met meer met de huidige trends meegaan.

Kees Cornelder, 9 januari 2010, 11:49

Opmerkelijk en mentaal veelzeggend dat misverstaan van het getal 5000 in relatie tot HP.
Vermoedelijk gaat het om 5000 abonnementhouders minder -meetbaar uitgeversgegeven- terwijl op deze sitepagina er vanuit wordt gegaan dat het (en dit is vrijwel nooit meetbaar) om 5000 lezers zou gaan.
Terwijl iedereen toch op zijn blote knieën kan weten dat een exemplaar van krant of tijdschrift meestal onder de ogen van meer dan 1 lezer komt.

Deze vergissing zegt veel over de mentale opstelling van beroepsgroep-journaille: meer op de informatieve bedoeling van het product gericht dan op de exploitatie ervan, wat pas de echte bottle-neck van de gehele situatie is en voorlopig nog wel zo zal blijven.

Hannes, 9 januari 2010, 14:38

Wist u dat de naam van Jan Dijkgraaf een alias is? Zijn werkelijke naam is Jan Proleet.

Mark, 9 januari 2010, 15:30

@Olivier @Cas
Klinkt als de kift, wat jullie zeggen. De argumentatie van dat meisje waaróm ze dit allemaal heeft gedaan, staat wat mij betreft als een huis. Aan dat verslag van dat suffe boottochtje meen ik te zien dat ze niet van plan is om de dingen zwaarder aan te zetten dan ze in werkelijkheid zijn. Dat levert misschien geen sappige sensatieverhalen op, maar is journalistiek én moreel gezien wel uiterst zorgvuldig en valt dus te prijzen.
Ik ben dan ook benieuwd naar het volgende deel.

Kim, 10 januari 2010, 00:59

Mooi dat Olivier de columns van Max Pam zo mist. Geen echt trouwe lezer. Pam schreef een jaar of tien literaire recensies voor de HP/de Tijd. Nooit een column. Maar het brult wel lekker mee hier natuurlijk.

Sent Wierda, 10 januari 2010, 15:58

Max Pam is wel degelijk een uitstekende columnist. Dat bewijst hij tegenwoordig telkens weer in Het Parool en de Volkskrant. Het vertrek van Max Pam bij HP/De Tijd, als recensent, is een groot gemis.

jan kuitenbrouwer, 10 januari 2010, 21:28

@ cornelder: sorry, maar u zwamt. als het getal vorig jaar 30000 was en nu 28000 dan is dat een verschil van 5000, een daling van ruim 16%, ongeacht of dat nu kopers, abonnees of lezers zijn.
er is 1 scenario denkbaar waarbij een oplagedaling (jammer voor de inkomsten) gepaard kan gaan met een toename van het bereik (prettig voor de adverteerders) en dat is als ineens aanzienlijk meer mensen dan voorheen 1 en hetzelfde exemplaar gaan lezen. het bereik van hpdt was vanouds vrij hoog (veel ‘doorlezers”) dus of daar nog veel rek is zit, ik betwijfel het.

jan kuitenbrouwer, 10 januari 2010, 21:29

correctie: ik bedoel natuurlijk 33000 versus 28000. voorbeeld is overigens hypothetisch, het gaat om het idee.

jan kuitenbrouwer, 10 januari 2010, 21:36

ik zou overgens dat er een fout staat in het Villamedia-bericht: mijn honorarium werd niet verhoogd IN RUIL VOOR een afspraak over features, maar IN COMBINATIE met. Subtiel, maar wezenlijk verschil. Belangrijker is dat toen ook schriftelijk werd vastgelegd dat we die feature-operatie (een experiment) eind mei 2010 zouden evalueren. Het is nu, zoals bekend, nog geen half januari. Er is dus geen sprake van niet nagekomen afspraken, althans van mijn kant. Wel aan de kant van JD.

ja kuitenbrouwer, 10 januari 2010, 21:47

en dat die features er niet kwamen - nu ik toch bezig ben - was oa vanwege dat geintje met die wilders-pruik, al was de sfeer voor die tijd al ernstig bedorven als gevolg van wat ik dan maar D’s gebrek aan communicatieskills noem. anderen zouden het onbeschoftheid noemen.
de aanleiding tot het ontslag - door JD in de Volkskrant aangeduid als iets verschrikkelijks dat hij maar liever niet vertelt om mij ‘niet te beschadigen’, alsof ik met mn hand in de blouse van een stageaire heb gezeten of zo, is eenvoudig dat ik hem daar nog eens op attendeerde. waarom komen die features niet, wilde hij weten.‘wat dacht je van een ernstig gebrek aan communicatieskills jouwerzijds?’ was mijn antwoord. that’s all. 8 minuten later kreeg ik per mail ontslag. dat JD die opmerking liever niet tegenover een journalist herhaalt is veelzeggend. kennelijk och een teer punt.
zwak overigens van die volkskrant-journalist om dat op te schrijven,over dat ‘beschadigen’.  beetje naïef om je zo te laten gebruiken.
maar houdt u allen http://www.jankuitenbrouwer.nl in de gaten, daar zal ik binnenkort, als alles voorbij is, opening van zaken geven. want het ís een geweldig verhaal, wat daar gebeurt, en dat laat je als rechtgeaard journalist niet liggen.

John, 11 januari 2010, 08:43

“Vermoedelijk gaat het om 5000 abonnementhouders minder -meetbaar uitgeversgegeven- terwijl op deze sitepagina er vanuit wordt gegaan dat het (en dit is vrijwel nooit meetbaar) om 5000 lezers zou gaan.”

En het nettoresultaat is…..?

Jan Dijkgraaf, 11 januari 2010, 15:09

Helaas hebben de columns en de features van Jan Kuitenbrouwer de oplagedaling van HP/De Tijd, die niet van 2009 is, niet kunnen stuiten. Dus we gaan eens wat anders proberen. En 2010 is lekker begonnen.

Jan Dijkgraaf, 11 januari 2010, 15:11

Dus we pakken nog even drieënhalve maand het geld (terecht) en daarná durven we alles op te schrijven? Hilversum ligt soms erg in de grachtengordel, qua mentaliteit.

Cas, 11 januari 2010, 17:37

gaat lekker hier.. ruzies online uitvechten. Voor een beetje mediajournalist bieden deze posts een makkelijk aangereikt stukkie, je hoeft niet eens meer te bellen!
@ Kees Cor(40): ben bang dat je gelijk hebt, dat ‘dode bomen-journalisten’ geen benul hebben vh verschil van die getallen.. had niet verwacht dat het verval zó snel zo gaan. dit soort ruzies (HP-columnpie) zijn in dat licht achterhoede-gevechten..

Gerben, 11 januari 2010, 18:52

Zeg Ja Kuitenbouwer of jan Kluitenbrouwer. Ik ken je verder niet maar als je columns net zo beroerd waren als je taal hier dan pas ik. HP/De Tijd was alleen met kerst aantrekkelijk als “doorbladerblad” maar sinds kort weer een eyecatcher in de tijdschriftenwinkel en lezenswaardig. Dat is niet jouw verdienste. Wel benieuwd naar je website. Die zal wel niet goed werken gelet op je slordige manier van schrijven.
Wordt ook niets met jou bij het Bovagblad denk ik.
Sterkte

gertrud, 12 januari 2010, 16:53

Zouden wellicht die oubollige en viezige columns van dhr. Dijkgraaf en zijn compaan Blijbroek vooral hebben bijgedragen aan de dalende cijfers?? Kunnen wij wellicht inzicht krijgen in een HPDT lezersonderzoek en voorzien worden van echte cijfers i.p.v. giswerk?

jan kuitenbrouwer, 12 januari 2010, 18:27

HALLO VILLAMEDIA: dat er op dit forum een beetje getrold wordt door lui die nix beters te doen hebben (als was het geestig, dat dan weer wel) lijkt mij nog geen reden om mijn bijdragen aan een discussie over mijn eigen ontslag te schrappen!
@ gertrud: ja, die kritiek hoor je meer op dat rubriekje, dus het zou kunnen. en wb lezersonderzoek: hoe zou het komen denkt u dat ik die column 19 jaar geschreven heb? omdat hij in lezersonderzoek altijd boven kwam drijven als zeer goed gelezen en gewaardeerd. kun je nog zulke mooie blauwe ogen hebben, zonder dat soort cijfers ben je kwestsbaar voor luimen, grillen, dijkgraven, etc. daarom is dit ontslag ook zo’n domme zet. enfin, zie mijn ‘afscheid’ in het nr van deze week.

Hannes, 12 januari 2010, 21:07

Ik ben voor Jan Kuitenbrouwer!  Hij is namelijk al jarenlang mijn lievelingsschrijver in een echt Nederlands blad zonder poespas, namelijk Onze Taal!!! Bovendien kan ik me hem nog herinneren van de School in Utrecht. Een briljante man. En TurboTaal is gewoon HET meesterwerk van de jaren 80.
Jammer dat mannen als Jan Dijkgraaf het tegenwoordig in de media voor het zeggen hebben. O ja, beste censuurmijnheer of /mevrouw, wilt u deze reactie nu eens niet weggooien? Jan Kuitenbrouwer zet hem op!

JB, 13 januari 2010, 11:33

Het lijkt mij dat de heren elkaar niet kunnen luchten of zien, en dat werkt niet. De goedkoopste oplossing voor een blad in zwaar weer is dan het wegsturen van degene zonder vast dienstverband.

Beide heren zouden er goed aan doen hun bakkes er verder over te houden, ‘t is moeilijk om het niet te verwarren met het gewauwel van verbitterde oude lullen.

Robbert, 13 januari 2010, 11:53

@JB. Hartgrondig oneens. Het kijkje in de keuken bij HP/de Panorama dat Kuitenbrouwer geeft, is journalistiek relevant voor de beroepsgroep.

Jac, 13 januari 2010, 12:18

Waar in al deze reacties aan wordt voorbijgegaan is, dat J. D. het al eerder heeft gepresteerd een kwalitatief hoogstaand blad terug te voeren tot een vod, dat ongelezen zo in de prullemand kon worden gesmeten. Hij werd indertijd hoofdredacteur van het zakenblad Management Team, dat op dat moment door managers van bedrijven en anderen met grote interesse werd gelezen. Bij zijn afscheid enkele jaren later was van de kwaliteit van dit blad nagenoeg niets meer over. De horkerigheid en onbehouwenheid van J.D. kwam toen wel heel sterk naar voren in zijn afscheidscolumn, waarin hij dreigde de achtergebleven redactieleden de benen te breken als zij zijn vermeende goede werk voor M.T. niet zouden voortzetten. Als fervent lezer van M.T. heb ik dit nooit vergeten en het was mij indertijd een compleet raadsel, hoe de directie van HP/De Tijd het indertijd bestond deze afbreker te benoemen tot “redder” van haar blad. Gelukkig probeert de redactie van M.T. onder nieuwe leiding weer een voor bedrijven interessant blad te maken.

Gerben, 13 januari 2010, 18:57

Waar helemaal aan voorbij gegaan wordt is dat Jan K. nog steeds eet uit de ruif van HP/De Tijd en wel dit nest onderschijt. Of, hoe kreeg de term ruifgedrag een andere inhoud. Wel hherlijk hoor dit kinderdagverblijf gejank. Ik geniet. Veel, heel veel lange (winter)tenen. Ga vooral door.

Gertrud, 14 januari 2010, 09:02

Nee, beste Gerben, waar het over gaat is dat er bij HPDT een schreeuwlelijk is aangesteld die dat ooit prachtige blad in rap tempo om zeep helpt. Jan Kuitenbrouwer is helaas nog het enige waardevolle aan het blad.
En even een persoonlijk vraagje: heb jij geen ruifje om uit te eten en ben je daarom zo boos?

gertrud, 14 januari 2010, 09:10

Lees net bij Elma Drayer in Trouw dat de oplage cijfers vn HPTD met een kwart gedaald zijn. En dat gaan de twee paradepaarden HaitskevanderLinden en het stagemeisje van de PVV voor Jan Dijkgraaf oplossen?  HPDT haalt het einde van 2010 niet!

John, 14 januari 2010, 13:54

De redactie van MT was idd blij dat Dijkgraaf eindelijk was vertrokken. Directe aanleiding was de komst van een nieuwe uitgever, die al links en rechts voor zijn horkerigheid was gewaarschuwd.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 13:56

Beste Gertrut, kennelijk kon de enige waardevolle medewerker van de twintigste eeuw de Wiedergang niet keren. Overigens is HP/De Tijd (en daarvoor HP) al sinds 1914 op willekeurig welk tijdstip gemeten altijd een decennium ervoor véél beter. Die constante maakt het tot het allerslechtste blad dat vandaag de dag in de winkel ligt. Daar kan Haitske van der Linde (zonder -n graag, dank je) inderdaad weinig meer aan verpesten. Overigens een beetje lullig om iemand (inzonderheid Haitske van der Linde) al af te zeiken voor die één woord geschreven heeft, lijkt me. Maar dit terzijde. Zoiets als anoniem schelden op het web. Ook iets voor lowlifes.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 14:28

Doe eigenlijk ook maar Van de Linde zonder -r, for that matter

Pieter, 14 januari 2010, 15:24

Wat een heerlijke soap dit: journalisten-ego’s die elkaar op een forumpje te lijf gaan. De term verbitterde ouwe lullen kwam ik ergens onder de reacties tegen. Die herken ik hier wel in.
Erg vermakelijk om te lezen dit.

Klein Bier Hier, 14 januari 2010, 15:57

Valt deze sitepagina, met wel 66 reacties, niet om te werken tot soapscript? Voor een nieuwe tvserie ‘Bij ons in de journaille’ bijvoorbeeld?

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 16:17

Je vergeet het 67ste en allerkleinste pilsje

Gertrud, 14 januari 2010, 17:31

Beste Jan Z., je komt bij mij niet over als een getallen-man. Wij leven inmiddels in de 21ste eeuw. In de 20ste eeuw is de HP ( De Tijd) een paar keer gered, door de redactie o.a.. Toen werd er nog met lol een blaadje gemaakt en dat las je eraan af. Het lijkt me nu wat veel gevraagd van 1 medewerker om de zaak te redden, hetgeen overigens impliceert dat die overige x aantal medewerkers daar niet toe in staat zijn. Bovendien zou dat ook bepaalde managementkwaliteiten vereisen. Er valt erg veel over Jan D, de twitteraar, te zeggen, maar niet dat hij een begenadigd leider is, noch dat zijn leiding enige vruchten heeft afgeworpen, die tot journalistiek interessante en leesbare verhalen cq rubrieken hebben geleid.


Wat vind je van de volgende theorie: Jan D., de twitteraar, is gehuurd slechts met 1 doel: om dit ooit zo mooie blad om
zeep te helpen!

Wat vind je van de theorie dat Jan D. is aangesteld niet om het blad te redden maar te vernietigen? Om daarbij als laatste wapen HvdL (zonder r en zonder n) in te zetten.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 18:19

Het mooie blad had zichzelf al aardig om zeep geholpen. Daar had het Jan D. niet voor nodig.

Jantina, 14 januari 2010, 18:41

Dijkgraaf, -bewierookt door types van -2de garnituur die zeg maar, in de ‘oude journalistiek’ niet aan bod kwamen en nu hun kans ruiken- staat symbool voor een bredere beweging: nl de vervlakking en uitholling van cultuur en media.
De leasebak-rijder uit Lemmer doet zich voor als een rechtdoorzee provinciaal, die waar hij kan gilt dat hij dat hij de grachtengordeljournalistiek beu is. Om zodra hij de kans ziet met het allerkleinste particuliere grachtengordelakkefietje over de rug van wijlen Martin Bril te willen scoren.
Het is verbijsterend dat die man her en der een podium krijgt om te snoeven dat ‘bladen maken’ een ‘truukje’ is, en dat hij wel even de boel zal redden. Metro is een concept bedacht door de Zweden dat hij eenvoudigweg in Nederland uitvoerde. Management Team heeft hij aantoonbaar om zeep geholpen.
Maar geen journalist die in twijfelt trekt of Dijkgraaf wel het commerciele wonder is dat hij beweert te zijn. Je ziet aan de HOI-cijfers dat de oplage met een kwart is gedaald, het blad wordt gevuld met armetierige Twitter-rubriekjes, maar gek genoeg denken talloze mensen nog steeds dat deze rancuneuze, ijdele, beroepsprovocateur iets goeds voor HP/deTijd kan betekenen Plat en bot heeft tegenwoordig de faam van modern en financieel succesvol. Het is treurig.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 19:04

Het verhaal over Martin Bril was mijn eigen voorstel. Daar heeft Jan D. niets mee van doen gehad, behalve dat hij het gefiatteerd heeft. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet nog een paar pagina’s extra heb gevraagd. Ik heb zonder overdrijven meer dan duizend reacties gehad, de meeste positief. De negatieve waren allemaal schriftelijk, inclusief die van Jan Kuitenbrouwer die het nodig vond mij op Twitter de les te lezen. Daarom zeg ik over hem maar eens even niets. De journalistiek is onvoorstelbaar hypocriet en hangt van afgunst en kinnesinne aan elkaar. Dat blijkt ook weer uit de talloze anonieme bijdragen hier.

jan kuitenbrouwer, 14 januari 2010, 19:25

waarde reageerders: ik ben vereerd met uw inzet.jammer wel dat het gehalte van de bijdragen nogal uiteen loopt. enerzijds mensen die in staat zijn een coherente gedachte onder woorden te brengen, anderzijds het boze getoeter van de bekende internetwits een soort clash of civilisations zoals die zich nu bij hpdt ook afspeelt. capo dijkgraaf en zijn goons aan de ene kant en een laatste handjevol mensen van niveau.
jan zandbergen is een interessant voorbeeld van iemand die lang vergeefs geprobeerd in de ene categorie te worden opgenomen en nu maar gekozen heeft voor de andere. jan, hielenlikken bij een dwerg, krijg je daar geen rugklachten van? en heb je wel van die rubberen kniebeschermers, je weet wel die stratenmakers ook gebruiken? een kapotte meniscus is een ellende hoor! en de beloning? mag je binnenkort een fijne afreken-feature over mij schrijven?
o ja, en het is niet wiedergang, maar werdegang.

@ gertrud: geestig. & je hebt helemaal gelijk. wat is erger, een misplaatst erretje of niet weten in welke eeuw je leeft?
o ja, en @gerben: weet je moeder wel dat je hier zit?
‘ruifgedrag’ - ha!
maar goed, alle gekheid op een stokje, het simpele feit blijft dat een hooligan bezig is een nederlands tijdschrift dat er ooit doe deed naar de kelder te jagen. want is er iemand die serieus gelooft dat je een blad kunt redden door het totaal van karakter te veranderen? is dat ooit eerder vertoond? nee. met een blad kun je twee dingen doen: revitaliseren of opheffen. kun je van een roddelblad een lifestyleweekly maken? een voetbalblad van een tuinmagazine? een panorama van een opinieweekblad? nee.uit de marketing zijn meer dan genoeg voorbeelden bekend dat zoiets hopeloos is. en als het ooit al lukte, dan alleen ten koste van enorme, zorgvuldig uitgedachte investeringen.
wat JD met hpdt doet is, om even in marketingtermen te blijven:
- Oud Kampen switcht naar sigaren van HTL.
- Illy stapt over op rubosta-bonen.
- NRC Handelsblad verwerkt alleen nog Novum-kopij.
In marketingjargon heet dat: dom dom dom.
Dat is ook mijn grootste bezwaar tegen deze man. dat hij geen goed journalist of manager is, tant pis, maar hij is ook een heel slevht marketeer, terwijl hij op die kwaliteit juist zou zijn geseleceerd. Ik durf te stellen dat ik meer over marketing vergeten ben dan wat JD erover weet. Waar zou een man die 200 tweets per dag afscheidt ook de tijd vandaan moeten halen om serieuze plannen en gedachten te ontwikkelen? Prietpraat en brutale bluf, meer is het allemaal niet.
ik ben bijvoorbeeld benieuwd of die 30.000 extra stuks die deze week van HPDT gedrukt zijn ook verkocht gaan worden. de stapels van vorige week waren nog verdacht hoog in de kiosken.

Zo, en nu ga ik de Absolut uit de vriezer halen.

jan kuitenbrouwer, 14 januari 2010, 19:35

@ jan z: voor jou heb ik er expres een paar typos in laten zitten. hoeveel en welke?

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 19:38

“jan zandbergen is een interessant voorbeeld van iemand die lang vergeefs geprobeerd in de ene categorie te worden opgenomen en nu maar gekozen heeft voor de andere.”

Het is geen leugen, want het omgekeerde is ook niet waar. Wat ben jij wanhopig, Jan, dat je je zo laat kennen. Het ga je goed.

jantina, 14 januari 2010, 19:45

Goed dat je het zelf schrijft Jan Zandbergen: uit jouw Bril-artikel bleek inderdaad zonneklaar dat enorme afgunst op Brils succes jouw enige drijfveer was bij de fabricatie van dat smakeloze stuk.
Gefeliciteerd ook, dat Dijkgraaf je ruim baan gaf om voor het eerst in jaren een langer artikel voor HP/deTijd te schrijven dan je rubriekje. Het is zeer waarschijnlijk dat afgunst en kinnessine op werkelijk getalenteerde schrijvers jullie verbindt. Vandaar ook dat Dijkgraaf met zoveel wellust en plezier alle grote namen eruit schopt en schoffeert. Nu Kuitenbrouwer weg is, heeft hij er weer een paginaatje bij waarop hij zichzelf met foto en tegeltjeswijsheden kan etaleren.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 19:58

Ik ben totaal niet jaloers op Bril, die ik heb leren kennen als een onaangenaam mens. En ik weet dat ik heel goed kan schrijven, ongeacht wat anderen beweren.

gerard, 14 januari 2010, 21:33

O, was dat je motivatie om Bril een trap na te geven, zielig voor je. Wil je er over praten?

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 22:05

Heel gevat, anoniempje. Jij durft!

Harry Dillema, 14 januari 2010, 22:06

Leer toch een vak.

gerard, 14 januari 2010, 22:16

Nee, jij durft! Iemand een douw te geven als die zich niet meer kan verdedigen.

Jan Zandbergen, 14 januari 2010, 22:23

Ja, ik durf dat. Met mijn naam eronder. Nu ga ik met Beatrix chatten. Hou niet zo van anoniempjes.

Robert, 15 januari 2010, 09:59

Welk niveau hanteer jij dan Jan K? Voor zover ik het zie gedraag je je als een klein verwent manneke die zichzelf beter acht als de rest. Dat je dat niet bent getuigt uit je acties en reacties. Wat dat betreft hulde aan Jan D dat die niet reageert op die vuilspuiterij en dat kinderachtige moddergooien van je. En ook hulde aan Jan Z want Bril was inderdaad een enorme lul

Bas Paternotte, 15 januari 2010, 11:18

Ik constateer dat de scribenten met de grootste digitale monden zich anoniem presenteren. Lafbekken dus.

Verder zeg: koop dat blad, mensen!

Jeroen, 15 januari 2010, 11:29

HOLA, HOLA. Ik moet deze winter vaker de modder van mijn monitor afkrabben dan het ijs van mijn voorruit. En dat op de digitale aanleunwoning van het bejaardenhuis ‘Villamedia’, waar ooit de oren werden geprikkeld met deftige conversaties en de ogen met sigarenrook

Wat een hilarische, maar dieptreurige bedoenining hier op de Villamedias. Mijn conclusie: Dijkgraaf-Kuitenbrouwer werkte niet, soit, gebeurt wel vaker. Gewoon op zoek gaan naar een nieuw cursiefje. Ik vrees alleen dat de snottebellen hier die kans niet groter maken. Helaas.

HP doet zijn best levensvatbaar te worden als minder elitair, leuk, informatief blaadje. Moeilijk , maar ik geef ze een kans. Wie tijdens het stoppen van zijn pijp bedenkt dat hij niet van zo’n blaadje houdt, moet het niet kopen en er al helemaal niet voor schrijven.

Stop toch met elkaar onderschijten. Gewoon hard werken om de devaluatie van papier te stoppen.

Oh ja, ik heb er helemaal geen verstand van, heb nog nooit een school voor de journalistiek van binnen gezien en ben een anonieme lul. Echt!

Tot het volgend toiletbezoek!

Frits, 15 januari 2010, 11:54

Volg gewoon de twitter van die Jan Dijkgraaf en je weet wat voor soort man het is.

Robert, 15 januari 2010, 12:54

@ Frits, hoezo? Ken je hem persoonlijk? Ooit met hem gewerkt? Naar alle waarschijnlijkheid niet, dus wat voor soort man is het dan precies?

Jac, 15 januari 2010, 14:32

De beste reactie van alle is m.i. tot nog toe nummer 71, een reactie die ik ten volle deel, vooral de laatste zin. En mijnheer Jeroen (nummer 85), van leuke en informatieve blaadjes hebben we er al zat. Kwalitatief goede bladen worden helaas steeds zeldzamer. HPDT was er zo een en kan m.i. alleen worden gered door nog betere kwaliteit dan vóór J.D. Maar daar heb je een kwaliteits-hoofdredacteur voor nodig, die in staat is optimaal met zijn redactieleden te converseren. En Jeroen….kwaliteit heeft niets met elitair te maken.

Hannes, 15 januari 2010, 15:43

Hier Hannes nog even…
Wat ben ik blij dat ik na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de journalistiek vijf jaar geleden gekozen heb voor de muziek. Geen dag spijt van gehad. Goed, ik verdien stukken minder (minus 40 pct) maar ik ben wel veel blijer en relaxter. En weet u, het klinkt misschien vreemd, maar in het kroegmuziekwereldje waar ik in zit, is er echt veel minder stress en kinnesinne.

Klein Bier Hier, 15 januari 2010, 19:26

Pas op of ook ik ren naar de Nationale Onbudsman

John de Boer, 15 januari 2010, 22:14

@Baspaternotte

Hier in Rotterdam Centrum en in Kralingen is HP nog volop verkrijgbaar. Mijn eigen kioskboer wist te melden dat er de afgelopen week 1 exemplaar was verkocht. Conclusie: blaadje is zo goed als dood…

Jabir, 15 januari 2010, 22:42

In Schiedam moest ik drie tabakswinkels af voor ik een HP kon bemachtigen. Toen heb ik maar een abonnement genomen.

Cas, 15 januari 2010, 23:57

las een goed voorstel tussen de ruim 90 vermakelijke posts: Waarom wordt hier geen tv-serie van gemaakt? Of een feuilleton (zonder spelfouten JK), en iets subtieler dan die Don Dikhead.. Vast onderhoudend en spannend: genoeg wraaklustige personages en oerhollandse kinnesinne.
@ Jantina: JD weet zelf als de beste dat ie geen Woodward is en ook nooit zal worden.. Ok, je kunt hem bot & plat noemen, maar bang is de twitterfreak niet, en dat is toch een uitzondering in de huidige hoernalistiek in NL..

Jantina, 16 januari 2010, 01:43

Nee, bang is Dijkgraaf zeker niet, dat is absoluut waar. Angst wordt gevoed door gevoel voor subtiliteit, nuance, schoonheid (van het woord), intelligentie, bescheidenheid, nederigheid, trots en vooral door…. enige vorm van oprechte (zelf-)reflectie.
Dat ontbeert deze man
Laten we zijn bravoure in elk geval geen gave noemen.
Hij kan niet anders….zonder zijn ‘durf’ is er niks.

Kees Cornelder, 16 januari 2010, 13:08

Gouwe ouwe uit de wereld van de politiek: indien je geschoren wordt dan moet je doodstil blijven zitten.
Met andere woorden: wat brengt Jan Dijkgraaf ertoe om rond zijn kin steeds bebloeder te raken?

Bas Paternotte, 16 januari 2010, 13:16

@John de Boer: Ik constateer dat HP beter wordt gelezen in Schiedam.

Jan Dijkgraaf, 16 januari 2010, 13:44

@Kees Cornelder: ik laat kuitenbrouwer en een ieder die hier anoniem reageert gewoon voor zich spreken.
Ik ben al enkele jaren gewend aan een groepje trouwe en doorgaans anonieme bashers - die vergallen mijn levensvreugde voor geen meter. Ik het hunne blijkbaar wel, want er is weinig voor nodig om de walging weer uit hun vingers te trekken. Soit. En verder is het met Kuitenbrouwer een simpel verhaal: ik zeg gewoon een contract op en ga uiteráárd niet aan de buitenwacht uitleggen waarom precies. Dat geeft hem dan inderdaad de kans ongehinderd selectief te shoppen in de feiten.
De echte vraag is: als het dan toch naar de knoppen gaat, zo’n blad, waarom wilde je er dan gewoon in blijven staan? Die vraag wordt nooit beantwoord. En de goede lezers snapt dan wel wat er echt aan de hand is.
De tweede vraag: waarom niet gewoon de volle naam en toenaam bij de ‘kritiek’? Ook daar snapt de goede lezer de achtergrond wel van. Het is in elk geval niet omdat ze denken ooit nog voor me te gaan werken (en bang zijn voor wraak), want dat zouden ze zichzelf nooit willen aandoen, toch? Bert Vuijsje zei op Radio 1 iets over anonieme reaguurders. Wijze woorden.

esther, 16 januari 2010, 13:54

Ik sluit me helemaal aan bij Dafmans. Je vergroot als columnist je arbeidskansen niet bepaald door in het openbaar te gaan klagen over de schop die je onder je kont hebt gekregen. En details over die schop moet je gewoon binnenskamers houden.

esther, 16 januari 2010, 13:55

Zo, en nu een tegel voor JD.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.