— vrijdag 6 september 2013, 11:50

Rechtbank geeft kabelaars gelijk

Kabelbedrijven UPC en Ziggo hoeven geen vergoeding meer te betalen aan Vevam, de organisatie die auteursrechtelijke vergoedingen voor regisseurs incasseert. Dit heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat Vevam had aangespannen tegen de twee kabelexploitanten. Nadat onderhandelingen over financiële compensatie vastliepen stopte de kabelbedrijven in oktober 2012 met betalen. Vevam eiste op basis van kabelovereenkomsten dat Ziggo en UPC makers van films en series een vergoeding moesten betalen voor het doorgeven van hun producties. De kabelaars stellen dat dit niet klopt op basis van een uitspraak in april 2012 van het Gerechtshof in Den Haag. In dat arrest is geoordeeld dat door technische veranderingen compensatie niet meer van toepassing is. De voorzieningenrechter volgt deze redenering.

Volgens de rechtbank “wil dit niet zeggen dat de regisseurs geen enkel recht meer hebben op een vergoeding voor het (opnieuw) uitzenden van hun werk. Een en ander zal echter op een andere manier vorm moeten worden gegeven”.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.