— woensdag 30 maart 2011, 15:30 | 4 reacties, praat mee

Kritiek op media in zaak 12-jarige moeder

Media krijgen de wind van voren van de directeur van de basisschool van het 12-jarige meisje dat vorige week plotseling beviel van een dochter. Directeur Wim Moes van basisschool De Heerdstee uit kritiek op het feit dat de naam van het meisje is genoemd en op het contact zoeken van de media met kinderen uit de omgeving van het meisje, zowel op het schoolplein als via sociale media als Twitter en Hyves. Tenco van der Hee, eindredacteur van het EO-programma Uitgesproken, staat achter de aanpak van zijn verslaggever om de Groningse kinderen via Twitter direct te benaderen. "Het doel is journalistiek onderzoek. We zijn heel voorzichtig met de vragen die we stellen en gaan niet in op details, omdat het jonge mensen betreft. We hebben er ook bewust niet voor gekozen om met een camera op schoolpleinen te gaan staan, vanwege de leeftijd van de kinderen." Radio 1 besteedde in het radioprogramma Lunch! aandacht aan alle speculaties omtrent deze kwestie. Meer bij NU.nl Laatste wijziging: 31 maart 2011, 10:45

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Mat Verberkt, 30 maart 2011, 22:15

Volgens mij is “afstand houden” en “journalistiek onderzoek” geen conflict! Uw enquetevraag is dus niet ter zake.
Wat wel een conflict is, is het verdwijnen van de scheidslijn tussen moraal en degelijke, feitelijke journalistiek. Uw vraagstelling voedt dit conflict.

Theo Dersjant, 30 maart 2011, 22:40

Mag ik misselijk worden van de beroepshouding van Tenco van der Hee? Welk algemeen belang denkt hij te dienen? Wat denkt onze ‘heel voorzichtige’ journalist aan informatie te krijgen van kinderen? Neemt onze rücksichtloze Kuifje ook in overweging dat de beroepsgroep weer eens te kijk staat als nietsontziende lijkenpikkers?

Fleur Besters, 31 maart 2011, 20:08

Wat mij betreft is het noemen van de naam van het meisje ook erg discutabel. Hiermee is het voor iedere lezer eenvoudig haar Hyves-profiel etc. te benaderen. Het noemen van haar naam voegt m.i. weinig toe, en maakt een enorme inbreuk op haar privacy. Heb de Telegraaf via Twitter nog gevraagd wat het doel hiervan is, maar geen antwoord gekregen…. Lijkt er op dat er weinig is geleerd na de zaak-Ruben.

MvS, 4 april 2011, 12:31

“12-jarig meisje” is voor mij genoeg informatie in een dergelijk nieuwsbericht/-verhaal/-item. Naam hoeft niet van mij, denkt men dat ik dat na een week allemaal nog weet? De last is aanmerkelijk zwaarder voor ‘t meisje in kwestie, omdat er altijd wel weer lui zijn die haar naam wél gaan onthouden.

En als je dan zo nodig een naam wilt (ik kan me voorstellen dat je afwisseling wilt, en niet steeds ‘het meisje’ wilt noemen), verzin dan een valse naam, zoiets komt wel vaker voor bij tv-items, in combinatie met een donker silhouet en vervormde stem.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.