— woensdag 6 april 2011, 09:07 | 1 reactie, praat mee

‘Media stellen zelf privacy-grens’

Volgens hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden en voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren Pieter Sijpersma moet elk medium 'voor zichzelf een grens stellen', inzake de discussie over de kritiek op de media in de zaak van het twaalfjarige meisje dat vorige week onverwacht moeder werd. In deze zaak kregen vooral De Telegraaf en de EO veel kritiek. De krant publiceerde de naam van het meisje en de EO zocht via Twitter toenadering tot klasgenootjes van het meisje. "Ik vind het zelf ook heel vervelend als anderen mij de maat nemen", aldus Sijpersma.

Dit argument gaat echter niet op volgens de Raad voor de Journalistiek (RvdJ), die eerder al een uitspraak deed in de zaak-Ruben, het jongetje dat als enige een vliegramp in Tripoli overleefde. De raad stelde dat die grenzen niet verschillen per medium, maar dat die gelden voor álle journalistieke gedragingen waarover de raad mag oordelen. In de praktijk is het echter zo dat een aantal media de RvdJ niet erkennen en dat alleen al maakt algemeen geldende normen moeilijk, zegt Sijpersma. “Als je in de vrijheid van meningsuiting gelooft, kun je weinig verbieden en moet je uitgaan van het zelfreinigende werking van de pers. Ik ben niet mijn broeders hoeder. Dit is de prijs voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is wreed, maar de wereld is vaak wreed.” Meer bij Trouw

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Praat mee

1 reactie

Gerke Terpstra, 6 april 2011, 14:02

Ik vind de reactie van Sijpersma wel erg cynisch en berustend: “Dat is wreed, maar de wereld is ook wreed.” Gezamenlijke normstelling op dit punt is zeker op zijn plaats. Ook als niet iedereen meedoet. Of kent de vrijheid van meningsuiting geen ondergrens?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.