— dinsdag 27 maart 2018, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Koster & Vrienden: Nepnieuwsbestrijders verdrinken in eigen complotten

Ze was er die middag nog geweest, maar deze avond liet ze passeren. Minister van nepnieuwsbestrijding Kajsa Ollongren had geen zin om op vrijdagavond nog een keer te worden gemangeld over haar uitspraken dat de informatiestromen in de lage landen worden gemanipuleerd door Big Brother Poetin.

Ollongren is het nieuwe spotobject voor een nieuwe generatie kritiese journalisten. De nepnieuwsbestrijdbrigade verzamelde zich in een verder uitgestorven Nieuwspoort om te debatteren over feit en fictie van de verslaggeving betreffende die grommende Beer uit het Oosten.

De opkomst was redelijk, zij het dat vertegenwoordigers van bekende journalistieke merken, ze werden door aanwezigen smalend omschreven als ‘de mainstream media’, afwezig waren. Het NOS Journaal had geen zin om te komen, meldde de organisatie in een persbericht.

Misschien was dat ook omdat Arnold Karskens in het boek Nepnieuwsexplosie, dat werd gepresenteerd, de staatsomroep had gefileerd. De Kale Schrik van het Journaille kwam in gezelschap van de Belgische mediacriticus Willy van Damme die een tikkie doorsloeg in zijn achterdocht tegen de gevestigde machten. De Belg beweerde dat de dood van fotograaf Jeroen Oerlemans in scène was gezet, omdat zijn kinderen en zijn vrouw op de eerste rij zaten te ginnegappen tijdens de uitvaart. Dat was best een beetje pijnlijk.

Ook met de stelling dat er geen feiten bestaan, maar dat dit ‘reconstructies’ zijn (aldus Joost Niemöller) dreigde de discussie wel héél theoretisch te worden op een avond dat iedereen liever aan de bar hangt. Het duurde nog vrij lang voor we eindelijk aan de toog stonden. Veroorzaker voor het oponthoud was VPRO-mastodont Stan van Houcke die een college hield over progressieve Amerikaanse journalisten die we ‘moeten’ lezen. Toen de gespreksleider hem zachtjes probeerde te onderbreken, werd hij boos en beende hij weg. ‘Als je me niet laat uitpraten dan houdt het op.’

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.