training eu starters

— donderdag 26 november 2015, 11:55 | 0 reacties, praat mee

Liefde in tijden van data

Als u de volgende termen kent, dan bent u klaar voor de digitale revolutie, beste letterknecht. Clickbait! AB-testen! Mandverband-distributie! Laatste wijziging: 26 november 2015, 12:11

Het pessimisme over het einde van de journalistiek verdampte in een oude melkfabriek langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Om te zeggen dat het slagschip van de drukinkt-journalistiek niet meer zinkt, gaat misschien wat ver, maar op het podium spraken bladenmakers een taal die vroeger alleen werd gebezigd door jongens met petjes achter Apple’s.

Hilmar Mulder, de nieuwe akela van Libelle, orakelde over het nut om covers eerst voor te leggen aan een digitaal lezerspanel. ’Bladenmakers die op hun onderbuik afgaan, terwijl je alles kunt testen, tja…’, zei ze.

Mulders liefde voor data is zo groot dat een jonge redacteur haar recent al misprijzend vroeg of de vrouwentitel wordt geleid door populariteitspolls. ’En waarom mogen koppen in een tijdschrift niet scoren?’, kaatste ze terug.

En waarom moeten tijdschriften per se worden uitgestald tussen andere tijdschriften in een boekhandel, vroeg Femmetje de Wind, uitgever van Wendy en egotijdschriften zich af. De producten van De Wind liggen tussen inlegkruisjes, tandenstokers en mondverfrissers bij de Etos, maar bereiken wel miljoenen mensen. Kijk, dat is de innovatie waar we op zitten te wachten.

De toehoorders reageerden niet langer verschrikt en onthielden zich van sinister ondergangsdenken, meestal onder woorden gebracht door een recent weggepromoveerde eindredacteur. Die types zwegen dus.

De fotograaf van dit stukje stond in zo’n lange file dat hij ternauwernood op tijd kwam voor de borrel. ’Ik rij nu langs een zandpad, omdat alles vaststaat’, belde hij, waarna hij een apodictische aankondiging deed. ’Ik vrees dat de crisis voorbij is.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.