training eu starters

— maandag 8 september 2014, 14:45 | 0 reacties, praat mee

Jongens, maar aardige jongens

Mark Koster was op 5 september te gast bij de opening van de expositie van tekenaar Stefan Verwey. De tentoonstelling ‘Hoe open ik een boek’ loopt tot en met 28 september in het Persmuseum in Amsterdam. Koster kijkt dit keer zelfkritisch in de spiegel. Laatste wijziging: 9 september 2014, 12:36

Het meest weemoedige aan het verdwijnen van de geschreven krant is misschien wel dat ook de tekenaars langzaam sterven.

Stefan Verwey is een der laatste ambachtslieden die nog met een potlood, schaar, lijm inkttekeningen fabriceert voor de Volkskrant. De in Beek Ubbergen gelegerde cynicus wordt na eigen zeggen al ’40 jaar gedoogd’ bij de krant.

Hoofdredacteur Philippe Remarque biechtte op dat de Volkskrant bij een zoveelste restyling had geprobeerd de grootte van de tekeningen van Verwey te minimaliseren, maar de poging was mislukt.

Indachtig het credo van wijlen Hotel van der Werff eigenaar Jan Fischer dat ’vernieuwing gebrek aan zelfbeheersing’ is, mag Verwey, die een tentoonstelling opende in Het Persmuseum, doorgaan met zijn pre-digitale werkzaamheden.

Aardige jongens trouwens, die tekenaars. Totaal anders dan die valse tikgeiten (Koster kijkt zelfkritisch in de spiegel).

De journalistieke tekstverwekkers doen aardig in elkaars bijzijn, maar haten elkaar wanneer een collega een scoop scoort die ze zelf ook op de stip hadden liggen. Waren we allemaal maar zulke sympathiek wezens als de tekenaars?

Peter van Straaten ontvangt soms tekeningen van Verwey om hem te behoeden een plaat met eenzelfde grap te maken. ’Dan rolt er een fax binnen met de vraag: ’Heb je déze al gemaakt?’, grinnikt Van Straaten. De grand seigneur van de pennenstreek verbijt zich dan niet, maar reageert dan altijd vol enthousiasme over zoveel collegiaal vernuft. ‘Helaas niet’, zeg ik dan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.