website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Koster & Vrienden bij Journalist van het Jaar: Keizers zonder kleren

Mark Koster — Geplaatst op maandag 12 februari 2018, 11:32

Koster & vrienden De feestjesregen voor journalisten wijkt gelukkig behoorlijk af van de heppiedepeppie sfeer bij neppige musicalawardshows of van fuiven waar televisiemakers elkaar in het openbaar feliciteren maar in de coulissen in de rug steken voor een beter baantje. Hoe harder de markt krimpt, hoe incestueuzer de sfeer vaak wordt.

Dan kijk je naar post-moderne Romeinen die elkaar een lauwerkrans omhangen en weer zelfgenoegzaam in de hangmat gaan liggen, larmoyant wachtend op de invasie van de internet-Hunnen of de crypto-Batavieren. Daarom was het ontroerend dat Eric Smit niets had voorbereid toen hij werd uitgeroepen tot Villamedia’s Journalist van het Jaar 2017 en bijna verkwikkend dat mede-laureaat Kim van Keken gewoon niets had te zeggen.

Smit schoot vol dat het ‘kleine kloteclubje’ van Follow the Money nog steeds overeind staat en ze VVD-hebberd Henry Keizer uit zijn voorzitterszetel hadden getrokken.

De nuchtere deemoedigheid en het gebrek aan glamour bij Villamedia’s uitreiking van de Journalist van het Jaar zou als voorbeeld moeten dienen voor andere zelffelicatiebijeenkomsten van mediapartijen.

Zolang journalisten nog aantonen dat keizers geen kleren dragen, en ze voor die opmerkzaamheid gepast worden geëerd is er nog hoop voor de kaste van tegellichters. Journalisten die zichzelf goed en verheven vinden zijn een gevaar voor de samenleving. Dat herkenden de winnaars, Ester Gould en Sarah Sylbing, van de prijs van vorig jaar - de makers van de docu ‘Schuldig’ - maar al te goed bij zichzelf. ’Toen we in de Tweede Kamer aandacht vroegen voor schuldenproblematiek en vertelden dat we een prijswinnende docu hadden gemaakt, liepen Kamerleden van PVV en D66 pardoes door. Dat was goed om uit onze bubbel te komen.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.