website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Koster bij afscheid Piet Bakker: De pijnlijke waarheden van Professor Piet

Mark Koster — Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018, 14:47

Koster & vrienden Professor Piet nam afscheid met wijze woorden. Een journalist moet ‘netwerker en nerd’ zijn, zei de pensionerende lector van ‘de school voor de journalistiek’, een instituut dat recent weer een postmoderne naamswijziging heeft doorgevoerd, een naamsverandering waar Professor Piet terecht tegen heeft geageerd.

Piet Bakker is bijna 65, maar oogt fitter dan Wesley Sneijder. De enthousiaste wetenschapper geselde de vaderlandse journalistiek zonder dat hij het door had.

Als journalisten netwerker en nerd moeten zijn dan kan driekwart van de tegellichters beter stoppen, toch? Geef toe. Het Hollandse journaille blinkt vooral uit in dicht getikt moralisme, waarbij niet technologische nieuwsgierigheid en een interesse in andersdenkenden drijfveren zijn, maar de vraag of u correct genoeg wordt geacht door uw soortgenoten in het café.

De polderscribent gedraagt zich in het beste geval als een bevoogdende leraar maatschappijleer en in het slechtste geval als een verzuurde dominee met een uitdunnende parochie. U vindt dit zwaar overdreven? Och, op het moment dat Piet zijn afscheidscollege aanhief werd bekend dat de HBO-journalistjes van Rambam een Exota-uitzending in elkaar hadden gerommeld over het studentencorps. Die show rammelde als een skelet op een lijkwagen, maar bij de BNNVARA stonden ze weer verschillig te applaudisseren over het onthullen van fake-nieuws.

Dus toen we Piet om opheldering vroegen over de stand van de journalistiek, lachte hij, zoals hij altijd lacht. De bovenlip trok iets omhoog. De bruine ogen begonnen te gloeien.

Hoeveel van de journalisten voldoen aan het door hem omschreven signalement? Toen werd hij aangestoten door een van de jongedames die afscheid van de lector wilde nemen. Professor Piet kocht nog even bedenktijd en zei toen: ’Gered door de gong. Tot zo.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.