— donderdag 22 augustus 2019, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Kort geding inzake schouw Nicky Verstappen dient vrijdag

Jos B. (links), verdacht van de moord op Nicky Verstappen, in de rechtbank - © Illustratie: ANP/Aloys Oosterwijk

UPDATE Het aangekondigde kort geding dat media-organisaties aanspannen tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum dient vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. De gemeente en provincie hebben media toegang ontzegd tot de schouw die aanstaande dinsdag plaatsvindt op de Brunssumerheide, waar in 1998 het lichaam van de vermoorde Nicky Verstappen werd gevonden. De media-organisaties willen via de rechter afdwingen dat ze daar toch bij aanwezig mogen zijn. De uitspraak moet maandag volgen, één dag voor de schouw. Laatste wijziging: 26 augustus 2019, 10:55

Dinsdag brengen rechters, officieren van justitie, verdachte Jos B. en zijn advocaat onder politiebegeleiding een bezoek aan de Brunssummerheide. B. wordt ervan verdacht in 1998 Verstappen daar te hebben vermoord. Het gezelschap bezoekt onder andere de plek waar het lichaam van de toen 11-jarige jongen, die verdween toen hij op zomerkamp was. Bij de schouw wordt iedereen geweerd, met uitzondering van de ouders van Verstappen en hun adviseur. Die adviseur is misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die daarmee in principe de enige journalist is die bij de schouw aanwezig mag zijn.

Volgens de media-organisaties is de moordzaak van dusdanig groot dat de schouw toegankelijk zou moeten zijn voor de pers. De zaak, die woensdag al werd aangekondigd, wordt aangespannen door het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), RTL Nieuws, NOS, RTL Boulevard, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl.

Nooit uit het publieke geheugen verdwenen
“De zaak van Nicky Verstappen is, in tegenstelling tot veel andere cold cases, nooit uit het publieke geheugen verdwenen”, schrijft Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman vrijdag in een column. Daarom is het volgens de rechtbankverslaggever vreemd dat de media nu geweerd worden. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die de zaak bepleit voor de media-organisaties, neemt dat gegeven vrijdag ook als uitgangspunt.

“Steeds als er nieuwe verdachten werden aangehouden, en dat waren er meerdere, besteedden media daar aandacht aan. Media werden door justitie ingeschakeld om aandacht te vragen voor onder meer het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek in 2018”, schrijft Belleman, die in haar column meer voorbeelden aanhaalt van momenten waarop media een rol hebben gespeeld in de zaak. “Er is geen enkele reden om de media opeens te zien als een potentiële bedreiging voor de openbare orde, of voor de veiligheid, zoals de rechtbank aanvoert. Temeer niet, omdat er toegang wordt gevraagd voor slechts één cameraploeg, die namens alle media beelden maakt.”

“Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben”, bepleitte Genootschap van Hoofdredacteuren-voorzitter Marcel Gelauff eerder tegen Villamedia. “De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook media-organisaties te weren heeft grote consequenties.”

Bekijk meer van

Nicky Verstappen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.