word studentlid

— donderdag 19 december 2019, 17:05 | 0 reacties, praat mee

Koos raakt werkloos door opdoeken RadarLimburg

Koos raakt werkloos door opdoeken RadarLimburg
Koos Vaes - © Annemiek Mommers

Forum-gedeputeerde Ruud Burlet van Limburg zet de financiële ondersteuning van RadarLimburg stop, waarmee het doek voor dit journalistiek online platform eind deze maand valt. Koos Vaes (25) verliest er zijn baan door en ziet zichzelf “in ieder geval in Limburg” niet zo gauw weer in een journalistieke functie terecht komen. “Deze gedeputeerde snapt niet hoe belangrijk regionale journalistiek is”. Laatste wijziging: 19 december 2019, 20:01

In de drie jaar van zijn bestaan publiceerden ruim twintig jonge journalisten en diverse opiniemakers, onderzoekers en wetenschappers ruim tweehonderd verhalen op het platform. Daarnaast was er de doelstelling om aanstormende journalisten op te leiden en klaar te stomen om in Limburg aan de slag te gaan. 
Zoals Koos Vaes uit Nederweert, die er een jaar werkte, en nu alweer op zoek moet naar een nieuwe baan. En die liggen zeker in Limburg niet voor het oprapen. “Ik moet me bezinnen of mijn toekomst nog in de journalistiek ligt”.

Hij hoopt nog op een doorstart. “Wethouder Geert Gabriëls van Weert is enthousiast over RadarLimburg en heeft eerder een samenwerking geopperd met de lokale omroep Weert FM. Wie weet kan dat er nu alsnog van komen.”

RadarLimburg werd in 2016 opgericht na een oproep voor journalistiek vernieuwende projecten door de provincie. Die maakte zich zorgen over het verschralende journalistieke landschap en het steeds ouder wordende publiek bij met name de regionale media.

Jaarlijks ontving RadarLimburg van de provincie circa 100.000 euro, waar een vier koppen tellende kernredactie naast een aantal freelancers van werden betaald. Mediagedeputeerde Burlet stopt deze ondersteuning nu per 1 januari, al blijft een vorm van cofinanciering voor hem bespreekbaar.

Een zoektocht naar alternatieve financiering door de redactioneel coördinator Emile Hollman en manager Jan Bierhoff van RadarLimburg – bij onder meer hogescholen en de Universiteit Maastricht - leverde “veel sympathie op, en toezeggingen voor inhoudelijke bijdragen, maar geen kasmiddelen”. 

De redactie zegt het stopzetten van haar platform voor analyse en debat te betreuren en zal haar publiek via social media oproepen om ideeën aan de hand te doen om “de Radar” overeind te houden.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.