website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

OM over aangifte tegen journalist De Limburger: geen strafbaar feit gepleegd

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 14 maart 2019, 10:33

Jean-Pierre Geusens / Novum Regiofoto

Jean-Pierre Geusens / Novum Regiofoto

Nieuws Het Openbaar Ministerie Limburg heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek te starten naar journalist Ruben van Erp van De Limburger. De aangifte, waarin de gemeente Kerkrade Van Erp beschuldigde een besloten vergadering te hebben afgeluisterd, leidt na bestudering van de aangifte en camerabeelden niet tot de conclusie dat er "enig strafbaar feit" is gepleegd.

Van Erp kon verstaan wat er in de raadszaal werd gezegd en hoorde dat burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen had gesolliciteerd op de functie in Kerkrade. Van Erp schreef daarover in De Limburger, wat leidde tot ophef in beide gemeenten, het vertrek van Krewinkel in Heerlen en een aangifte tegen de journalist omdat hij de gesprekken illegaal zou hebben afgeluisterd.

Over de kwestie verklaarde Van Erp dat hij de vergadering gewoon via de geluidsinstallatie kon volgen en geen technische trucs heeft uitgehaald. “De vraag of hij dit heeft kunnen horen vanwege een luide geluidsinstallatie of omdat hij zijn oor te luister legde aan de deur maakt wettelijk gezien geen verschil”, stelt het OM Limburg in een korte toelichting op het besluit.

De journalist schond volgens het OM geen ambts- of beroepsgeheim, gebruikte geen technische hulpmiddelen om het gesprek in de raadszaal te kunnen volgen én bevond zich niet op een plek waar hij niet had mogen zijn. “Daarmee is er geen grond voor een strafrechtelijk onderzoek”, concludeert het OM Limburg.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.