banner anp

— dinsdag 15 juni 2021, 11:03 | 0 reacties, praat mee

Klokkenluider Reality Winner wegens goed gedrag vrijgelaten

2017: Reality Winner (25) wordt na een eerste rechtbankzitting terug naar de gevangenis gebracht. Ze kreeg uiteindelijk vijf jaar cel voor het lekken van een NSA-rapport. | EPA

In de Verenigde Staten is Reality Winner, de enige klokkenluider die onder het presidentschap van Trump werd veroordeeld, vanwege goed gedrag vervroegd vrijgelaten. Winner werd in 2018 tot vijf jaar cel veroordeeld na het lekken van een inlichtingenrapport over Russische pogingen de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Advocaat Alison Grinter Allen maakte Winners vrijlating via Twitter bekend. Ze vroeg daarbij om privacy voor Winner en haar familie. Ze benadrukte dat haar cliënt niet vrij kwam vanwege gratie of vrijlating om humanitaire redenen, maar vanwege jarenlang voorbeeldig goed gedrag.

Winner werkte indertijd voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Ze kopieerde het rapport en stuurde het aan onderzoeksjournalistiek platform The Intercept, waar ze net een podcast van had beluisterd.

Door een opeenstapeling van blunders kon de FBI Winner traceren. The Intercept stuurde kopieën van pagina’s van het document aan de NSA voor wederhoor. Een vouw in een van de pagina’s bevestigde aan rechercheurs dat het rapport ooit was geprint.

Uiteindelijk bleek dat door zes NSA-werknemers ooit te zijn gedaan. Zoektermen die Winner in werkcomputers had gebruikt leidden tot haar aanhouding.

Bekijk meer van

Reality Leigh Winner

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.