banner anp

— woensdag 4 maart 2020, 16:22 | 0 reacties, praat mee

Kleine meerderheid freelanceleden NVJ stemt in met voorstel verplichte aov

© Foto: ANP / Roos Koole

Van de freelance journalisten die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) stemde 42,2 procent voor het voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Bijna evenveel leden (41,1 procent) stemden tegen.

Dat meldt de NVJ. Volgens de beroepsvereniging geeft het minieme verschil aan dat een flink deel van de leden zijn bedenkingen heeft bij huidige voorstel.

Dat er een algemene verzekering komt vinden veel freelance-leden volgens de NVJ geen gek idee, maar dat deze een verplicht karakter heeft oogst wel kritiek. Een groot aantal freelancers heeft daarnaast laten weten dat zij de kosten (tussen de 85 en 150 euro per maand) te hoog vinden en het uitkeringsbedrag (maximaal 1650 euro bruto per maand, met een wachttijd van een jaar) te laag.

Ook vinden ze dat er te weinig garanties zijn voor de toekomst en dat zzp’ers weinig inbreng hebben gehad in de totstandkoming van het voorstel. Eerder deze week gaven zeven zelfstandigenorganisaties al aan met een tegenvoorstel te komen op het voorstel van Koolmees.

Bekijk meer van

NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.