— vrijdag 25 mei 2018, 13:53 | 0 reacties, praat mee

Klacht tegen Facebook en Google voor schenden AVG-privacyregels

Max Schrems - © Julien Warnand / EPA

De Europese privacywet die vandaag is ingegaan heeft al een eerste klacht opgeleverd. De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems stelt dat Facebook, Google, Whatsapp en Instagram de nieuwe wet, beter bekend als de Algemene Verordening Gegegevensbescherming (AVG), overtreden.

Schrems stelt dat je als gebruiker van deze diensten geen keuze hebt dan in te stemmen met de nieuwe regels of je account te verwijderen. Volgens de Oostenrijker is dat geen vrije keuze. “Het doet eerder denken aan een Noord-Koraans verkiezingsproces.” In heel veel landen is het volgens de AVG verboden om mensen op deze manier toestemming te laten geven. Schrems diende onder andere zaken in bij de privacywaakhonden in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Schrems richtte zijn pijlen eerder al op Facebook. Hij spande een zaak aan om te voorkomen dat het bedrijf gegevens van Europese gebruikers naar Amerika zou sturen. Meer bij NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.