Jodal

— dinsdag 25 februari 2020, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Klacht bij Amerikaanse toezichthouder nadat video van moord op journalisten bij YouTube te zien blijft

Op YouTube zijn nog steeds beelden te vinden van de moord op twee Amerikaanse journalisten, ruim vier jaar geleden. De vader van een van hen heeft nu een klacht ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FTC voor de manier waarop YouTube werkt en de verkeerde voorstelling van zaken geeft over hoe video's van de moord verwijderd kunnen worden van het platform. Dat meldt Vice. Laatste wijziging: 25 februari 2020, 12:02

In augustus 2015 werden verslaggeefster Alison Parker en cameraman Adam Ward doodgeschoten. Parker was op dat moment live in de uitzending toen de beschieting plaatsvond, waardoor een deel van de schietpartij ook op televisie werd uitgezonden. Sinds die tijd worden beelden van de moorden gedeeld op YouTube. De schutter droeg een GoPro en ook die opnames zijn duizenden keren op YouTube gedeeld.

Ondanks dat deze video’s duidelijk indruisen tegen de richtlijnen van YouTube, die expliciete beelden van geweld en dood verbieden, blijven veel van deze video’s jaren op YouTube staan.

YouTube beweert dat het zijn platform controleert voor deze gewelddadige en verontrustende video’s, terwijl het in werkelijkheid ligt bij de familie van slachtoffers, stelt Andy Parker, de vader van de vermoorde journaliste Alison Parker.

YouTube vereist ook dat er naast schriftelijke beschrijvingen van het geweld ook de precieze tijdstip wordt aangegeven in de video, waar het geweld te zien is. Zelfs als iemand door het lange, moeizame proces van het vinden en rapporteren van een van deze video’s gaat, verwijdert YouTube de video vaak niet eens. Parker noemt deze praktijken dan ook “bedrieglijk belastend” en claimt dat de site “volkomen nalaat” zijn beloftes na te komen om inhoud te verwijderen die duidelijk in strijd is met de eigen gebruiksvoorwaarden.

Google heeft inmiddels aangegeven dat video’s die richtlijnen schenden worden verwijderd, maar dat het bedrijf uitzonderingen maakt voor materiaal met voldoende ‘EDSA’ (educatieve, documentaire / nieuws, wetenschappelijke of artistieke) waarde. Bijvoorbeeld nieuwsverslaggeving met dergelijke beelden.

Saillant detail: nadat Vice drie links naar video’s uit de FTC-klacht naar YouTube stuurde, met complottheorieën en beelden van de schietpartij, werden ze verwijderd omdat ze de richtlijnen van YouTube zouden schenden. Op de vraag waarom de video’s waren toegestaan tot Vice de links stuurde, verwees de woordvoerder terug naar zijn oorspronkelijke verklaring over de uitzonderingen. Meer bij Vice

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.