— donderdag 3 mei 2018, 16:25 | 2 reacties, praat mee

YouTube verwijdert wietkanalen, ook die van Nederlandse journalist

Steven Kompier (rechts) met voormalig minister-president Dries van Agt - © Derrick Bergman

"Boos en gefrustreerd." Dat is journalist Steven Kompier nadat Google vorige week donderdag zijn YouTube-kanaal Cannabis News Network met journalistieke producties over wiet heeft verwijderd in verband met "het schenden van de Communityrichtlijnen en de Servicevoorwaarden". Kompier maakt al jaren documentaires over medicinale wiet en het Nederlandse drugsbeleid. Laatste wijziging: 3 mei 2018, 18:35

Hij is niet de enige die van YouTube is gegooid. Sinds een paar weken zijn er heel veel ‘wietkanalen’ offline gehaald, allemaal om dezelfde reden: schending van een van de gebruikersvoorwaarden. Kompier noemt het van de zotte dat “je er niets aan kan doen. Dat je bent overgeleverd aan algoritmes en willekeur.”

Cannabis News Network had volgens Kompier tussen de 6.000 en 7.000 volgers en er stonden zo’n 100 video’s op. Het gaat Kompier ook niet om de views, maar “om de informatie”. “De discussie over medicinale wiet is het afgelopen jaar actueler geworden, maar op internet zijn we er al jaren mee bezig”, aldus Kompier. “Het is mijn niche, ik werk met vaste cameramensen en editors en heb al die jaren prachtige series gemaakt.”

“Met meer aanbieders kan je nog switchen. Maar nu? De monopolist bepaalt. En wat is het volgende dat gecensureerd wordt? Waar zijn de grenzen?”, vraagt de journalist zich af. “Alles wat een beetje afwijkend is mag niet meer online. Wat krijg je dan? Een soort internet op Volle Toeren van de Tros?”

Hij kreeg een brief van Google, eigenaar van YouTube, waarin staat dat het bedrijf geen video’s toestaat die gewelddadige of gevaarlijke handelingen promoot en waarbij het risico bestaat op ernstig fysiek letsel of tot de dood kan leiden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om video’s te plaatsen die drugsgebruik of minderjarig alcoholgebruik en roken tonen. “Dat doen wij ook helemaal niet”, aldus de journalist. Natuurlijk heeft Kompier bezwaar ingediend bij Google. Dat kan één keer, kwam hij achter. “Ik heb aangegeven dat wij niets promoten, verkopen en niet commercieel zijn. Maar ze bleven bij hun besluit om op basis van de aanwezige informatie de opschorting niet op te heffen.”

Inmiddels wordt er online ook al actie gevoerd tegen het ‘censuur-beleid’ van Google, meldt the Leaf online. Kompier vertelt dat sommige mensen achter de wietkanalen al hun materiaal kwijt zijn. “Ik heb gelukkig alles nog, maar sommigen hebben bijvoorbeeld livestreams en uniek materiaal niet opgeslagen. Wij hebben nu alle video’s op Vimeo geplaatst. Op Facebook gaat het nog goed, maar hoe lang nog?” Want ook Facebook maakt plannen om bepaalde ongewenste content sneller te verwijderen.

Kompier hoopt dat er wat meer aandacht komt voor de macht van dergelijke platformen. Eerder al liet de Noorse krant Aftenposten weten dat Facebook te ver gaat in het bepalen van de inhoud. Die opmerking volgde nadat Facebook de iconische foto uit 1972 van het Vietnamese meisje dat onder de brandwonden zit na een Zuid-Vietnamese napalm-aanval verwijderde van het account van Aftenposten. Naakt mag immers niet van Facebook. Uiteindelijk bood het sociale netwerk excuses aan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Thijs Roes, 3 mei 2018, 17:25

Dit is echt heel schadelijk. Ik ken dit kanaal als een betrouwbare bron over een onderwerp dat sowieso al behoorlijk in de schaduw leeft. Het drugsbeleid is bovendien een journalistieke goudmijn, omdat verschillende perspectieven in dit debat zo stelselmatig genegeerd worden.

Verschillende kanalen die Youtube heeft verwijderd, bestonden uit nogal vergaande Amerikaanse kanalen waarvan je misschien nog zou kunnen stellen dat er aan ‘verheerlijking’ gedaan werd. Cannabis News Network is misschien gekleurd, maar niet veel anders als dat verschillende kanalen over elektrische auto’s niet snel de loftrompet afsteken over auto’s op benzine. Het is gewoon een journalistiek nieuwskanaal.

Dat Youtube dit zomaar kan doen is buitengewoon schadelijk voor de journalistieke vrijheid. Het is volslagen ontransparant, willekeurig en schuurt tegen zuivere censuur aan. In een wereld waarbij grote bedrijven zoveel meer macht hebben dan veel natiestaten, zou dit een actief debat moeten zijn.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.