— vrijdag 14 januari 2022, 17:03 | 1 reactie, praat mee

‘Kinderen aan het werk als 112-fotograaf’

© Rob Voss

Nieuws op Beeld, het lokale platform met (112-)nieuws in Zuid-Holland, meldt dat er steeds vaker zeer jonge 'persfotografen' opduiken bij 112-meldingen als branden, ongevallen of geweldsincidenten. Sommige van deze fotografen zouden pas 11 of 12 jaar oud, stelt het platform. Ook in de ANP Beeldbank zouden foto's van minderjarigen zitten. ANP onderzoekt de zaak.

Nieuws op Beeld meldt dat nieuwsmedia vaak niet eens weten dat zij beeldmateriaal krijgen aangeboden dat gemaakt is door minderjarige kinderen.

Het lokale platform schrijft ook in de beeldbank van ANP fotomateriaal te hebben gevonden dat gemaakt zou zijn door kinderen onder de dertien jaar. Dat zou volgens Nieuws op Beeld via een malafide persbureau zijn gegaan.

ANP-hoofdredacteur Freek Staps laat weten de zaak te onderzoeken: “We nemen deze kwestie serieus en zijn er meteen ingedoken. Ook wij willen graag weten of het klopt dat minderjarige fotografen beeld aanleveren en zelf uploaden in onze beeldbank.”

Bij navraag van Villamedia vult Staps aan: “laat duidelijk zijn dat ons uitgangspunt is dat we als ANP geen ruimte in onze beeldbank willen bieden aan minderjarige amateurs.” Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek wordt afgerond. “Vanzelfsprekend is dit wel een gevoelig onderwerp, daar het kinderen betreft, dus we pakken het zorgvuldig aan.”

Kinderen onder de 13 jaar oud mogen helemaal geen betaalde arbeid verrichten en van 13 tot 16 jaar slechts in beperkte mate en onder strenge voorwaarden.

Bekijk meer van

ANP 112

Praat mee

1 reactie

photopress, 15 januari 2022, 22:43

Ik denk dat gezien mijn ervaringen met diverse persbureau en de club die behoort tot het zoals ik het nu zie het Amateur Nederlands Persbureau.
Ik denk dat men bij de persbureautjes zich zelf.moet afvragen of dit het waard is fotootjes aan te nen van amateur fotografen.
Had pas geleden ook al niet een van onze collega fotografen al een afscheidsbrief geschreven aan een redactie omdat hij het niet langer kon aanzien dat er als hij ‘s morgens weer amateur snapshots in de krant stonden.
Nee als er bezuinigen moeten worden doorgevoerd laat de.redactie zich zelf eens afvragen of zij zich zelf niet eens moeten vervangen door amateur journalisten bij de media.
Helaas dan heb je dus een hoop gelazer op de redacties maar fotografen ach dat wordt steeds.meer.als onnodig gezien.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.