banner anp

— woensdag 29 maart 2017, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Kat verliest kort geding rond recensie ‘Complotdenkers’

Een afbeelding uit Reijnders' boek Complotdenkers | Aspekt Uitgevers

Publicist Micha Kat heeft een rechtszaak rond een recensie van de Volkskrant verloren. In de recensie van het boek 'Complotdenkers' van Maarten Reijnders werd Kat door schrijver Marcel Hulspas de 'ongekroonde koning van het gekkenhuis' genoemd, waarop Kat naar de rechter stapte voor een rectificatie.

Kat was zelf niet aanwezig bij de behandeling van het kort geding, omdat hij niet meer in Nederland woont, bericht het AD. De rechter woog mee dat Kat zich op “zeer felle wijze in het publieke debat” mengt en zich “er minder snel over [kan] beklagen dat er over hem ook in felle bewoordingen, zij het van een ander kaliber, uitlatingen worden gedaan.”

Daarnaast mag een recensent stijlmiddelen als overdrijving gebruiken, vindt de rechter. Hulspas constateerde in de recensie van het boek onder meer dat voormalig topambtenaar Joris Demmink als rode draad door het boek Complotdenkers loopt. “Complotdenkers draait om het handjevol warhoofden dat het leven van Demmink en vele anderen tot een hel maakt”, aldus Hulspas.

In de uitspraak veegt de rechter het argument van tafel dat de recensie reputatieschade oplevert:

“Vooralsnog wordt het er voor gehouden dat, voor zover [eiser] als journalist niet serieus zou worden genomen, dat niet het gevolg is van de recensie, maar van de vergaande en vooralsnog ongefundeerde beschuldigingen over allerlei personen die [eiser] al jaren in niet mis te verstane bewoordingen onder de aandacht van het publiek brengt.”

Kat is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, geraamd op bijna drieduizend euro.

Bekijk meer van

Micha Kat Complotdenkers

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.