— donderdag 23 november 2017, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Zes maanden cel voor publicist Kat

Kats website Revolutionair Online in 2015.

UPDATE Het Gerechtshof Leeuwarden heeft publicist Micha Kat veroordeeld tot een celstraf van zes maanden voor smaad aan het adres van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. In 2015 werd Kat tot tien maanden cel veroordeeld voor teksten over Gelauff, maar daartegen ging hij in beroep.

Het AD meldt dat de straf nu lager uitvalt omdat de herberoordeling lang heeft geduurd en op onderdelen een lichter strafbaar verwijt (zoals belediging) is gekozen. Wel gaat het om een onvoorwaardelijke celstraf, volgens het Hof passend omdat Kat “stelselmatig en relatief langdurig handelde”.

In zijn uitingen zegt Kat te strijden tegen onder meer netwerken van pedofielen. Kat beschuldigt Gelauff ervan via de NOS-berichtgeving een netwerk van pedofielen te beschermen. Het Hof stelt “dat ieder weldenkend mens, derhalve ook verdachte, de wetenschap heeft dat de tekst niet anders kan worden beschouwd dan een ongefundeerde, ernstige en evident valselijke aantijging richting het slachtoffer die niet voor waar kan worden aangenomen.”

Dat bij teksten ook foto’s van Gelauff zijn geplaatst betekende een “grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer”. Kat was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, omdat hij al jaren in het buitenland verkeert. Zijn advocaat Thijs Stapel laat per mail weten dat hij tegen de jongste uitspraak in cassatie gaat.

Bekijk meer van

Micha Kat Marcel Gelauff

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.