— woensdag 26 september 2018, 11:56 | 2 reacties, praat mee

Kamervragen over hinderen bezitters politieperskaart

Ravage na een ongeluk op de A4 | AS Media / ANP

Eerder deze maand bleek uit een enquête van NVJ/NVF dat houders van een politieperskaart elk jaar weleens worden gehinderd in hun werk als (foto)journalist. Zeventig procent overkomt dit tot wel tien keer per jaar. De rest wordt zelfs vaker 'buiten het lint' gehouden. Formele klachten over die behandeling worden maar in een kwart van de gevallen door de politie opgepakt. Kamerlid Chris van Dam (CDA) heeft daar nu Kamervagen over gesteld. Laatste wijziging: 26 september 2018, 11:58

Uit het onderzoek van de NVJ/NVF blijkt dat agenten op straat en hulpdiensten vaak onbekend zijn met het bestaan van de politieperskaart, dat meer rechten geeft dan een reguliere perskaart. Een al jaren slepende klacht is verder dat politie geen persalarm uitgeven bij incidenten en bovendien de laatste jaren steeds vaker zelf foto’s maken en nieuws verspreiden rond calamiteiten.

Van Dam vraagt minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus onder meer of hij de cijfers (her)kent dat zestig procent van de politeperskaarthouders minstens een keer per jaar buiten de afzetting wordt gehouden. Verder wil Van Dam weten waarom de politie het persalarm zo gebrekkig naleeft.

“Bent u bekend met het feit dat de politie steeds vaker zelf foto’s maakt en verspreid van gebeurtenissen die relevant zijn voor de pers? Beseft u zich dat dit zowel voor de onafhankelijke positie van de fotojournalistiek als voor de broodwinning van deze sector ernstige gevolgen heeft?”, schrijft Van Dam.

NVJ/NVF secretaris Rosa García López vindt dat gezien de geconstateerde problemen de Nationale Politie echte verbetering moet toezeggen. “Wat nieuws is bepaalt een (foto)journalist en niet de politie”, adus García López.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

ericbrinkhorst, 26 september 2018, 15:47

We ( NVJ/NVF + LPP ) blijven aandringen op naleving vd afspraak omtrent alarmeringen.

ericbrinkhorst, 26 september 2018, 15:50

De LPP kaart wordt bij de politieacademie in het eerste jaar onder de aandacht gebracht en er is een flyer met do’s en don’ts naar alle korpsen onderweg.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.