NVJ compleet lid

— dinsdag 26 oktober 2021, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Bits of Freedom boos over radiostilte politie rond Wob-verzoek, ondanks fors oplopende dwangsom

Bits of Freedom boos over radiostilte politie rond Wob-verzoek, ondanks fors oplopende dwangsom
Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, maakt zich boos over de radiostilte bij de politie over een belangrijk Wob-verzoek.

Beleidsadviseur Rejo Zenger van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom schrijft kleurrijke termen over een slepend Wob-conflict met de politie. Het Wob-verzoek over afluisterapparatuur (en in het bijzonder hoe dat systeem voorkomt dat advocaten worden afgeluisterd) stuit op een muur van stilte. Laatste wijziging: 26 oktober 2021, 10:35

“We vroegen de politie het verslag van een onderzoek naar hun afluisterapparatuur openbaar te maken. Ze weigert dat niet eens, maar reageert gewoon niet. Daarmee steekt ze een middelvinger op, naar ons, naar de maatschappij én naar de democratische rechtsstaat”, aldus Zenger.

“De politie naait ons”, aldus Zenger met een verontschuldiging voor het taalgebruik. Na een initiële weigering op het verzoek ging Bits of Freedom in beroep. Daarna werd helemaal niet meer gereageerd, ondanks een stevig oplopende dwangsom.

Toch is er volgens Zenger reden tot zorg over de effectiviteit van het filter, vorig jaar mei in een brief aan de Tweede Kamer met twee woorden door minister Grapperhaus als “behoeft aandacht” omschreven. Die Kamer-brief is overigens niet meer te downloaden.

De advocatuur mag niet worden afgeluisterd, om een eerlijk proces te waarborgen. Onderzoek van enkele jaren terug naar de effectiviteit van deze beperkingen is onderwerp van het Wob-verzoek.

De geheimzinnigheid en het gebrek aan inzage is het volgens Zenger een teken aan de wand. Het werkt speculeren in de hand: staan er strafzaken op het spel? Is de opslag van de taps niet in orde? Kunnen er criminelen bij of is wellicht manipulatie mogelijk?

Zenger: “We weten het niet. Maar dat er meer mis is dan de minister lijkt te zeggen, is zo klaar als een klontje.” Meer bij Bits of Freedom

Bekijk meer van

Grapperhaus Bits of Freedom

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.