banner festival 23

— woensdag 30 november 2022, 19:48 | 0 reacties, praat mee

Kamerleden willen actie na kritisch rapport ombudsman over ON

© ANP

Kamerleden van de PvdA en D66 willen dat de NPO actie onderneemt tegen Ongehoord Nederland (ON) na het tweede kritische rapport van de ombudsman van de publieke omroep. Hierin wordt gesteld dat de omroep van Arnold Karskens de Journalistieke Code van de NPO nog steeds op diverse punten schendt, bijvoorbeeld waar het aankomt op de betrouwbaarheid. Laatste wijziging: 30 november 2022, 19:59

“Dit rapport van de ombudsman legt opnieuw een zorgwekkend patroon bloot bij Ongehoord Nederland”, zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66) op Twitter. Hij hoopt op een “snelle en daadkrachtige reactie van de NPO”.

In het eerste rapport over ON stelde ombudsman Margo Smit dat de omroep eenzijdig gasten uitnodigt en onvoldoende kritische vragen stelt. Dat was aanleiding voor de NPO om de omroep een financiële sanctie op te leggen. Eind oktober maakte de publieke omroep het voornemen kenbaar om ON voor de tweede keer een financiële sanctie op te leggen omdat die onvoldoende zou samenwerken met andere omroepen. Dat staat los van het tweede rapport van de NPO Ombudsman. De publieke omroep maakt later bekend of de tweede sanctie definitief is, nadat Ongehoord de mogelijkheid heeft gekregen zich te verweren.

Wat Mohammed Mohandis (PvdA) betreft vraagt de NPO na een tweede sanctie aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning van de omroep in te trekken. “Twee keer geel is rood”, aldus het Kamerlid. “ON mag dan nog steeds content maken, maar niet met belastinggeld”, aldus Mohandis. Hij vindt ook dat het wettelijk moet worden vastgelegd dat omroepen sowieso uit het bestel moeten na een tweede financiële sanctie, zonder dat het kabinet hiertoe moet besluiten.

Ook Stephan van Baarle van DENK vindt dat de staatssecretaris ON na een tweede sanctie uit het bestel moet verwijderen. “Geen plek voor gesubsidieerd zolderkamerfascisme op de NPO”, zegt de parlementariër op Twitter.

Bekijk meer van

PvdA Ongehoord Nederland NPO D66

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.