— maandag 19 september 2022, 14:48 | 0 reacties, praat mee

Ook NOS spreekt ongenoegen uit over item Ongehoord Nederland

ANP

Ook de NOS veroordeelt het veelbesproken 'racisme'-item uit een uitzending van Ongehoord Nederland afgelopen donderdag. De naam van de NOS ontbrak op de lijst van omroepen die vrijdag een gezamenlijke verklaring uitstuurden, maar dat komt volgens een woordvoerder enkel doordat de omroep "niet voor publicatie" is bereikt. Laatste wijziging: 19 september 2022, 15:38

De omroepen die deel uitmaken van de NPO, zoals onder meer BNNVARA, AVROTROS en KRO-NCRV, spraken vrijdag hun afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland. Ze vinden dat in het filmpje “middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO”. “Dit is het platform van de publieke omroep onwaardig.”

Voor de omroepen is vrijheid van meningsuiting belangrijk, maar niet onbeperkt. “Daar waar onder de mantel van journalistiek racistische ideeën worden verspreid, is die grens bereikt. Wij spreken collectief onze afkeuring uit tegen het item over racisme in de uitzending van het programma Ongehoord Nieuws van 15 september.”

In het desbetreffende item waren video’s te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting. De beelden werden getoond om een “op sociale media minder belicht aspect van racisme” te laten zien, zo legde presentatrice Raisa Blommestijn uit. Op de uitzending kwam kritiek op sociale media. De Ombudsman van de NPO liet zondagavond weten dat er een recordaantal van bijna 1700 klachten is binnengekomen. Klagers vinden het item onder meer racistisch en discriminerend.

Ongehoord Nederland reageerde vrijdag al op de kritiek. Het bestuur zei niemand met het item te hebben willen beledigen. “Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.”

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland NPO NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.