word studentlid

— maandag 28 november 2016, 16:03 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer-commissie bespreekt Mediabegroting 2017

Tweede Kamer-commissie bespreekt Mediabegroting 2017
Bart Maat / ANP

In de Tweede Kamer is gesproken over de Mediabegroting 2017, waarin staatssecretaris Sander Dekker (Media) onder meer laat weten wat er van de publieke en regionale omroepen wordt verwacht en binnen welke budgettaire kaders dat dient te gebeuren. Ook activiteiten van commerciële omroepen (zoals de recente controverse rond hulpprogramma's) kwamen aan bod. Laatste wijziging: 28 november 2016, 17:05

Via de hashtag mediadebat wordt op Twitter over het lopende debat gediscussieerd. NRC houdt de discussie bij op een liveblog. Wie het debat live wil meekijken, kan dat via de site van Tweede Kamer. [Het debat liep tot 17 uur, red]

Opmerkelijk is de wens van regeringspartijen VVD en PvdA om eenmalig 17 miljoen euro beschikbaar te stellen voor verbetering van de samenwerking tussen regionale omroepen. Dat bedrag is net zo groot als de bezuinigingsopdracht die het kabinet eerder aan de regionale omroepen oplegde. Dekker kan zich vinden in het bedrag.

Niet opmerkelijk is de kritiek van de PVV op de NPO, dat volgens de partij ‘beroepsgekwetsen’ ruim baan geeft en ‘andersdenkenden’ binnen programma’s in hinderlagen lokt. Dekker zegt zich ook te storen aan programma’s die boze mensen uitnodigen maar ze vervolgens niet serieus neemt. PVV’er Bosma diende een (overigens kansloze) motie in waarin de regering wordt opgeroepen “alle banden met de publieke omroep te verbreken”, wegens een gebrek aan objectiviteit.

De dienst NPO Plus, waar programma’s van de NPO tegen betaling in hoge kwaliteit zijn terug te zien, is volgens de VVD’er Ton Elias een slecht initatief en in principe een soort ‘staatsnetflix’. Voorstellen om programma’s reclamevrij online te zetten zijn volgens Dekker niet realistisch, want ‘daar ligt de toekomst’.

De plannen en huidige koers van de NPO leidt ook tot onrust onder werknemers. Een groep omroepmedewerkers is daarom een petitie gestart met acht punten om een toekomstbestendige omroep te garanderen, meldt Spreekbuis.

Daarin wordt onder meer bepleit dat zendermanagers en standaard lineair uitzenden niet meer van deze tijd zijn. Programma’s die zijn uitgezonden moeten hoe dan ook “zonder lengte- en kwaliteitsbeperking, worden aangeboden op commerciële (VOD) aanbieders/ platformen.”

In het debat toonde Dekker zich huiverig voor al te veel NPO-activiteiten op sites als YouTube, omdat daarmee Amerikaanse commerciële partijen verdienen aan programma’s die met geld van de Nederlandse belastingbetaler zijn gerealiseerd.

Bekijk meer van

Tweede Kamer Sander Dekker

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.