— woensdag 21 oktober 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Justitie Verenigde Staten begint mededingingszaak tegen Google

AFP

Het Amerikaanse departement van justitie klaagt Google aan voor machtsmisbruik op het gebied van zoekresultaten en online reclame. Het bedrijf zou volgens de aanklacht telefoonfabrikanten, telecomaanbieders en bedrijven als Apple dwingen hun product af te namen om zo een monopolistisch marktaandeel van inmiddels rond 80 procent te realiseren.

Google betaalt Apple om ‘eerste keus’ te zijn op iPhones, iPads en andere apparatuur. Daar wordt jaarlijks naar schatting 8 tot 12 miljard dollar voor neergeteld, meldt de New York Times.

Dit soort vergoedingen, die volgens de aanklacht kleinere concurrenten buiten de deur houden, staan in de zaak centraal, evenals voorwaarden die Google stelt om te kunnen adverteren. Ook hoe zoekresultaten zelf tot stand komen worden onderzocht.

In een eerste reactie op de aangekondigde mededingingszaak schrijft Google-topman Kent Walker dat het algoritme enkel de beste resultaten bovenaan zet. Elke afgedwongen verandering zou volgens Walker voor consumenten alleen kunstmatig slechte zoekalternatieven overeind houden en telefoonprijzen laten stijgen.

Dat het bedrijf anderen betaalt om eigen producten te promoten is niet vreemd in de reclamewereld, aldus Walker. “Mensen gebruiken Google niet omdat het moet, maar omdat ze het wíllen”, schrijft Walker. Meer bij de New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.