— woensdag 9 oktober 2019, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Justitie luisterde in onderzoek naar WODC-bronnen de originele klokkenluider af

ANP

In een poging bronnen van actualiteitenprogramma Nieuwsuur te achterhalen inzake de WODC-affaire heeft Justitie afgelopen zomer meerder mensen getapt, waaronder de klokkenluider die misstanden bij het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum in de openbaarheid bracht.

De politiek bemoeide zich sterk met het onafhankelijke WODC, werd in 2017 duidelijk. Nieuwsuur-journalist Bas Haan won vorig jaar een Tegel voor zijn onthullingen.

Justitie begon deze zomer een strafrechtelijk onderzoek wegens het schenden van ambtsgeheim. Daarbij werden naar nu blijkt klokkenluider Marianne van Ooyen en twee werknemers van het ministerie getapt. Een van hen is een rechter die eerder vertrouwenspersoon en integriteitscoördinator op het ministerie was.

Opmerkelijk is dat Justitie-minister Grapperhuis klokkenluider Van Ooyen indertijd publiekelijk complimenteerde voor haar moed. “Nu blijkt dat zij door justitie werd afgeluisterd op haar privé-telefoon”, schrijft Bas Haan. In een interview met NRC zegt Van Ooyen dat het bericht over afluisteren onveilig voelt en “een enorme inbreuk op mijn privacy” inhoudt.

Haan schrijft dat het strafrechtelijk onderzoek tot nu toe geen concrete verdachten heeft opgeleverd: “Het Openbaar Ministerie zal op korte termijn de resultaten van het onderzoek bekend maken.”

Bekijk meer van

WODC Grapperhaus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.