— dinsdag 17 april 2018, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Tegels voor Nieuwsuur, Volkskrant, NRC

Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys, winnaars van de Publieksprijs tijdens de uitreiking van De Tegel. - © ANP | Jeroen Jumelet

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn gisterenavond de belangrijkste jaarprijzen voor journalistiek uitgereikt: De Tegels. Er gingen twee prijzen naar Nieuwsuur, twee naar NRC en twee naar de Volkskrant. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door het audiocollectief Schik en VPRO Dorst voor hun populaire podcastserie “Bob”. Laatste wijziging: 17 april 2018, 09:05

De Tegel voor het beste onderzoek ging naar Joep Dohmen en Esther Rosenberg van NRC, voor “Het mestcomplot”, over grootschalige fraude bij mesthandelaren.

Ook NRC: de Tegel voor het beste interview. Die mocht Jannetje Koelewijn ophalen voor haar gesprek met Marjan Pinczowski-Fasbender en Edmond Pinczowski over het verlies van hun kinderen bij de zelfmoordaanslagen op de luchthaven Zaventem. “Was ik er maar bij geweest…je kunt elkaar misschien nog vasthouden…”

Kees Schaap en Foeke de Koe wonnen de Tegel in de categorie Achtergrond voor hun productie “De ondergang van de Van Imhoff”, een documentaire drieluik over een Nederlandse oorlogsmisdaad tijdens een scheepsramp uit 1942. Voor BNNVARA/Episode One.

De Tegel voor Nieuwsverslaggeving was voor Carlijne Vos, die voor de Volkskrant een reportagereeks maakte over migratie vanuit Afrika naar Europa.

Ook de Talent Tegel ging naar de Volkskrant, en werd overhandigd aan Timo Nijssen voor zijn productie “Dit flesje vaart de wereld rond”. In dat verhaal zoekt hij uit waarom een flesje water uit Hongkong daar meer kost dan in Nederland. Hij maakte zijn productie tijdens zijn stage. Hij is met 22 jaar de jongste winnaar ooit, meldt de krant.

Ook waren er twee Tegels voor Nieuwsuur. Bas Haan werd de Tegel in de categorie Nieuws overhandigd voor “De WODC affaire”. In zijn reportage toonde hij aan dat de onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid te wensen overlaat.

De tweede Tegel voor Nieuwsuur was de Storimas Tegel voor het beste camerawerk, en die ging naar Dennis Hilgers voor Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over één jaar Trump. 3500 kilometer en twee dagen en nachten filmde hij in de trein van Chicago naar Seattle.

Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys van VPRO Dorst en audiocollectief Schik wonnen de publieksprijs met hun podcastserie Bob. Een veelgeprezen, zesdelige podcast over de 84-jarige, dementerende Elisa, die verliefd is op Bob, van wie niet duidelijk is of hij wel echt (heeft) bestaan.

Bekijk alle producties van de winnaars én de genomineerden op de website van De Tegel.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.