de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— woensdag 1 februari 2017, 14:30 | 1 reactie, praat mee

Journalistiekstudent bouwt plug-in tegen nepnieuws

Pixabay

De 20-jarige journalistiekstudent Floris de Bijl heeft een plug-in gebouwd die de gebruiker waarschuwt wanneer hij op een site met nepnieuws stuit. De plug-in, met de toepasselijke naam Fake News Blocker (alleen beschikbaar voor Google Chrome), controleert of URLs voorkomen in een database met nepnieuwssites.

Herkent de plug-in een website als verspreider van nepnieuws, dan verschijnt onderaan de browser een pop-up met een waarschuwing. Er staan inmiddels zo’n 120 sites op de lijst. De pagina’s worden opgesnord door De Bijl zelf. Maar “het zou mooi zijn als het self sustaining is, dat mensen zelf nepnieuwssites gaan insturen”.

Het bouwen van de plug-in kostte De Bijl, vierdejaars student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, slechts twee uur, vertelt hij in een interview met Toolschool.

De Bijl is niet de enige die zich bezig houdt met opsporen van sites met nepnieuws. Vorige week kondigde de Franse krant Le Monde nog een tool aan die controleert op nepnieuws.

Bekijk meer van

Nepnieuws

Praat mee

1 reactie

E. van de Beek, 2 februari 2017, 10:35

Het wachten is nu alleen nog op een plug-in die waarschuwt voor nepnieuws van de zogeheten ‘kwaliteitsmedia’.
Gisteren nog stond in het AD een foto van de anti-Trump demonstratie op het Malieveld. De foto toonde een vol Malieveld, maar was niet van de enkele honderden demonstranten die zich daar gisteren hadden verzameld.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.