— woensdag 23 december 2020, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Cambodja: al drie journalisten veroordeeld voor ‘nepnieuws’

Een kerstmarkt in Phnom Penh, Cambodja. Al drie journalisten werden dit jaar veroordeeld voor 'nepnieuws', een dankbare beschuldiging om ongewenste berichten te bestraffen | AFP

In Cambodja is een lokale journalist veroordeeld tot 20 maanden cel, omdat hij nepnieuws zou hebben verspreid. Sok Oudom berichtte voor zijn lokale radiostation en nieuwssite over een landtransactie, waar ook het Cambodjaanse leger een rol in zou hebben gespeeld. Laatste wijziging: 23 december 2020, 08:43

Oudom werd daarop opgepakt en aangeklaagd voor het verspreiden van nepnieuws met het doel opruiing van bevolking. Met zijn verslag zou de journalist begin mei de lokale bevolking hebben aangespoord het bewuste gebied te bezetten, aldus de autoriteiten.

De journalist ontkende die beschuldiging. Naast de gevangenisstraf kreeg de journalist een boete van 20 miljoen Cambodjaanse riel opgelegd, omgerekend ruim vierduizend euro.

Volgens persorganisatie CPJ is duidelijk dat journalisten in Cambodja niet vrij kunnen berichten. Ze roepen op tot onmiddellijke vrijlating. Repressieve regimes in de wereld hebben het door president Trump populair gemaakt concept fake news enthousiast omarmd.

Sommige landen stelden het verspreiden van vermeend nepnieuws strafbaar: het werd een dankbaar instrument om onwelgevallige meningen te smoren. In Cambodja werden dit jaar al twee andere journalisten voor ‘het produceren van nepnieuws’ gevangen gezet.

Bekijk meer van

nepnieuws Cambodja

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.