— vrijdag 27 januari 2017, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Le Monde lanceert database met en check-tool voor nepnieuws

Pixabay

600 websites heeft de factcheck-afdeling Les Dècodeurs van de Franse krant Le Monde het afgelopen jaar geïdentificeerd als verspreiders van nepnieuws. Die sites zijn opgenomen in een database, die bezoekers van de website van de krant kunnen raadplegen. Door de naam van een website in te geven in de zogenoemde Décodex kunnen bezoekers controleren of de site betrouwbaar is.

Naast de tool op de eigen website heeft Le Monde ook een extensie voor Chrome en Firefox ontwikkeld die lezers waarschuwt voor verzonnen verhalen wanneer ze daarop stuiten. Dat doet de extensie middels een pop-up die naast het verhaal verschijnt. Is deze rood, dan is het verhaal complete onzin. Is de pop-up geel, dan bevat het verhaal niet geverifieerd. Een groen label betekent dat het verhaal geen nepnieuws bevat.

Dècodex en de extensie moeten in de eerste week van februari live gaan. Tegelijkertijd wordt er een Facebook Messenger-bot gelanceerd die feiten moet checken. Meer bij Digiday

Bekijk meer van

Nepnieuws Le Monde

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.