onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 2 december 2016, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Journalistiekscholen laten beperkte toelating varen

Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle zullen vanaf het nieuwe studiejaar geen gebruik meer maken van een numerus fixus. Tot en met het huidige studiejaar hanteerden de opleidingen een maximum aantal leerlingen en werd bij een overschot aan aanmeldingen geloot. Die beperkte toegang vervalt nu.

De Hogeschool Utrecht blijft de numerus fixus wel hanteren. De drie andere hbo-opleidingen journalistiek wijzigen hun toelatingsbeleid omdat de regels rondom de numerus fixus vanaf het komende studiejaar vervallen. Studenten worden vanaf dat jaar niet meer via een loting toegelaten, maar gaan een selectieproces in. Als gevolg daarvan moeten studenten zich al voor 15 januari aanmelden voor de opleidingen. Dat is volgens CHE, Fontys en Windesheim veel te vroeg voor veel kiezers.

Door de aanmelddatum te vervroegen naar 15 januari vrezen de opleidingen dat de instroom achter blijft. Alle vier journalistiekopleidingen op hbo-niveau hadden op 1 december al iets meer aanmeldingen binnen dan vorig jaar, schrijft de CHE op haar website, maar die stijging is nog onvoldoende om de inschrijvingen al op 15 januari te stoppen. Door de numerus fixus te laten varen, kunnen studenten zich tot 1 mei aanmeldingen voor de opleidingen.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.