word studentlid

— maandag 27 maart 2023, 15:05 | 0 reacties, praat mee

‘Journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers’

‘Journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers’
© ANP / Rob Voss

Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben. Laatste wijziging: 27 maart 2023, 16:48

Eerder werd een motie hiervoor al afgeraden door toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en vervolgens niet aangenomen door de Tweede Kamer. Wel werd toen besloten voor dit onderzoek, om de aard en omvang van het probleem en de optie van het taakstrafverbod voor agressie tegen journalisten in kaart te brengen.

Sommige journalisten van de in totaal 28 die voor het onderzoek werden geïnterviewd wezen erop dat hoger straffen waarschijnlijk niet werkt, maar dat het verhogen van de pakkans en snellere afhandeling wel effectief kunnen zijn.

Waar veel geïnterviewde journalisten zich niet te veel willen bemoeien met de discussie over de strafmaat, vinden ze dat het OM en de politie te vaak niet handelen naar afspraken die ze gemaakt hebben om de veiligheid van journalisten te waarborgen, komt naar voren uit het onderzoek. Redenen die journalisten daarvoor noemen zijn: ‘capaciteitsproblemen in de strafrechtsketen, geen weet van het protocol en een vijandige houding ten opzichte van journalisten door sommige politieagenten’. Hierdoor voelen ze zich niet serieus genomen.

Daarnaast gaven journalisten in het onderzoek aan dat ze met name vanuit de politiek een sterker standpunt willen zien als journalisten (verbaal) worden aangevallen. Ook als dit gebeurt door mede-politici.

Bekijk meer van

PersVeilig

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.