— vrijdag 26 februari 2016, 13:07 | 0 reacties, praat mee

Journalisten protesteren tegen genomineerden filosofieprijs

Aris Messinis / AFP

Redactrices van Filosofie Magazine protesteren tegen het kleine aantal vrouwelijke genomineerden voor de Socrates Wisselbeker. Met een manifest vragen vier vrouwelijke redacteuren aandacht voor het "ernstig gebrek aan vrouwen in hun vakgebied", schrijft Trouw (betaald, via Blendle).

Voor de Socrates Wisselbeker, de prijs voor het meest prikkelende Nederlandse filosofieboek, is filosofe Tinneke Beeckman tussen René ten Bos, Erno Eskens, Arnold Heumakers en Wouter Mensink de enige vrouw die het geschopt heeft tot de shortlist. Onbegrijpelijk, vinden de journalistes.

Volgens mede-initiatiefneemster Lianne Tijhaar is het niet alleen een probleem bij filosofie. “Het is een brede maatschappelijke kwestie.” Voorbeelden daarvan zijn er volgens Tijhaar genoeg. “Driekwart van de gasten in talkshows is bijvoorbeeld man, en amper een tiende van alle hoofdredacteuren van kranten bestaat uit vrouwen. Overal waar het gaat om invloedrijke rollen, zitten mannen vaker aan het roer.”

Het manifest moet ervoor zorgen dat een publiek debat aangezwengeld wordt en dat vrouwen gemotiveerd worden om zich uit te spreken. “We gaan vrouwen en mannen aanspreken, want emancipatie moet van twee kanten komen.”

Bekijk meer van

Filosofie Magazine

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.