website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten die Erdogan beledigden weer vrij

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 17 mei 2019, 08:57

De Turkse president Reçep Tayyip Erdogan. Foto: AFP / Yasil Bulbul

De Turkse president Reçep Tayyip Erdogan. Foto: AFP / Yasil Bulbul

Nieuws Twee journalisten die in Noord-Cyprus vastzaten om belediging en belastering van de Turkse president Reçep Tayyip Erdogan zijn weer op vrije voeten. Ze werden donderdag vrijgesproken door de rechter. Journalisten Sener Levent en Ali Osman Tabak van het Turkstalige dagblad Afrika stonden terecht omdat hun krant een cartoon had geplaatst van een Grieks beeld dat op het hoofd van Erdogan plaste. Tegen het duo was vijf jaar gevangenisstraf geëist.

De cartoon werd voor het eerst online gepubliceerd in 2017, toen Erdogan een bezoek bracht aan Griekenland. Later verscheen hij ook nog in de papieren editie van Afrika. De rechter besloot donderdag niet mee te gaan in de aanklacht. Hij stelde dat de cartoon niet beledigend is en dat Afrika met de cartoon verslag deed van gevoelens die sommige Grieken overhielden aan de ontmoeting tussen Turkse en Griekse leiders.

Daarnaast verwees de rechter naar een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Daarin werden journalisten op grond van vrijheid van meningsuiting vrijgesproken voor het zogenaamd ‘beledigen’ van politici. Meer bij De Telegraaf

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.