— vrijdag 17 mei 2019, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Journalisten die Erdogan beledigden weer vrij

De Turkse president Reçep Tayyip Erdogan. Foto: AFP / Yasil Bulbul

Twee journalisten die in Noord-Cyprus vastzaten om belediging en belastering van de Turkse president Reçep Tayyip Erdogan zijn weer op vrije voeten. Ze werden donderdag vrijgesproken door de rechter. Journalisten Sener Levent en Ali Osman Tabak van het Turkstalige dagblad Afrika stonden terecht omdat hun krant een cartoon had geplaatst van een Grieks beeld dat op het hoofd van Erdogan plaste. Tegen het duo was vijf jaar gevangenisstraf geëist.

De cartoon werd voor het eerst online gepubliceerd in 2017, toen Erdogan een bezoek bracht aan Griekenland. Later verscheen hij ook nog in de papieren editie van Afrika. De rechter besloot donderdag niet mee te gaan in de aanklacht. Hij stelde dat de cartoon niet beledigend is en dat Afrika met de cartoon verslag deed van gevoelens die sommige Grieken overhielden aan de ontmoeting tussen Turkse en Griekse leiders.

Daarnaast verwees de rechter naar een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Daarin werden journalisten op grond van vrijheid van meningsuiting vrijgesproken voor het zogenaamd ‘beledigen’ van politici. Meer bij De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.