basis naar compleet

— maandag 11 augustus 2014, 07:38

Journalisten belaagd tijdens demonstratie

UPDATE Tijdens een anti-ISIS-betoging afgelopen zondag in Den Haag werd politiek verslaggever Ernst Lissauer belaagd. Zijn camera werd vernield. Op Twitter laat Lissauer weten: ‘Ik ben ongeschonden, uitzending en camera niet. “Hier heerst de Sharia, Rutte kan op…” Was de mededeling.’ Volgens Lissauer wilde zijn belager de zender afpakken om te voorkomen dat zijn portret werd verspreid. Laatste wijziging: 5 september 2014, 17:06

Voor beelden van de aanval op Lissauer, zie Zoomin.TV. Ook een cameraman en verslaggever van Telegraaf TV werden tijdens de rellen aangevallen. Zij moesten uitwijken naar een veiligere plek, meldt De Telegraaf.

Op Twitter ontstond niet veel later een discussie over het niet melden van dit incident door NOS Nieuws. Marcel Gelauff laat via Twitter weten: ‘Mbt de Haagse demo: Ben op vakantie, ken de afweging niet maar denk dat het wel had gemoeten. Zie ook 18uur en online. Lijkt me logisch dus.’

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, heeft op het incident gereageerd. “Deze incidenten roepen een alarmerend beeld op. Demonstranten en groepen jongeren richten zich rechtstreeks tegen de pers, die alleen in de wijk aanwezig zijn om onafhankelijk verslag te doen van de situatie. Tegelijkertijd lijkt de ME hier niet direct op in te grijpen of is er onvoldoende politie aanwezig om de veiligheid van de media te garanderen. Dat mag niet zo voortduren. Op die manier ontstaan er no-go area’s voor de pers, zeker als deze herkenbaar zijn met camera’s.”

Om de veiligheid van journalisten te waarborgen bij toekomstige gevallen, heeft de NVJ contact opgenomen met de burgemeester van Den Haag en de nationale politie. “Het is helder dat journalisten, die als zodanig herkenbaar de Schilderswijk ingaan, zich bewust moeten zijn van de risico’s, maar we kunnen ons er niet bij neerleggen dat het gevolg zou zijn dat verslag doen vanuit de wijk onmogelijk wordt. Het moet zonneklaar zijn dat er hard wordt opgetreden als journalisten belaagd worden. De NVJ roept collega’s op om bij de NVJ melding te maken van incidenten, zodat we zicht houden op de veiligheidssituatie in de wijk en het optreden van de politie.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.