Naeweb

— maandag 23 september 2019, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Journalist Rob Zijlstra stapt zelf op de fiets na ernstig tekort aan bezorgers

De fiets waarmee Rob Zijlstra de komende weken zijn eigen krant rondbrengt | Rob Zijlstra

Rob Zijlstra, al 14 jaar rechtbankverslaggever en in totaal 32 jaar verslaggever bij het Dagblad van het Noorden, stapt de komende weken op de fiets om zijn krant en die van concurrenten te bezorgen. Het is een daad met een serieuze ondertoon en geboren uit nood: een nijpend tekort aan bezorgers. Laatste wijziging: 24 september 2019, 10:52

Hoe beviel de eerste dag? Wat zijn je werktijden nu - want daarna moet je natuurlijk nog door met je rechtbankwerk.
Ja, het was de eerste dag. Half zes opstaan, zes uur de deur uit, even na zeven uur was ik klaar. Waren wij klaar, mijn vrouw Chris is solidair en doet mee. Om negen uur zat ik in de rechtbank.”

Zijlstra steekt het niet onder stoelen of banken: “Het viel een beetje tegen. Het regende en het was pikkedonker.” Het vinden van huisnummers en de bijbehorende brievenbus is soms een hele opgaaf, bleek.

“Vuilniscontainers - waar een huisnummer op staat -  hielpen af en toe. Vervolgens moet je de brievenbus zien te vinden. Die staat soms in de tuin en soms ook niet. Er zijn krantenabonnees zonder brievenbus! Er zijn brievenbussen waar nauwelijks een krant doorheen past. Kortom, het is een hele klus.”

Zelf ook indertijd m’n zakgeld aangevuld met krantenlopen, maar het was na een jaar of twee wel gedaan bij mij. We schuiven de zware maanden in, met tegenwind, kou en donkere ochtenden. Heb je een idee hoe lang je de bezorging gaat doen?
Zijlstra: “Ik doe het niet voor het geld uiteraard. En ook niet voor de lol. Het vinden van bezorgers is een groot probleem. In mijn dorp werd de krant al drie weken niet of niet op tijd bezorgd. De vaste bezorger heeft een pols gebroken. Een vervanger is er niet. Dan kun je gaan mopperen en klagen. Maar ik dacht: dan ga ik het maar zelf doen, tot de vaste bezorger weer hersteld is. Of tot het bedrijf een oplossing heeft gevonden.”

Hij hoopt dat die snel komt. “Ik hoop dat het niet te lang gaat duren. Ik schat in twee weken”, aldus Zijlstra, die de komende tijd zes dagen in de week op de fiets klimt.

Heb je al andere collega’s geïnspireerd?
Dat lijkt me niet de bedoeling. Het probleem is serieus. We kunnen met z’n allen prachtige dagbladjournalistiek bedrijven, als de krant niet wordt bezorgd bij de lezer, dan kunnen we het licht uitdoen. En dat geldt niet alleen voor Dagblad van het Noorden. Ik bezorgde vanochtend ook de 32 abonnees van de Volkskrant, De Telegraaf, AD, Het Nederlands Dagblad, Trouw, Het Financieele Dagblad en nrc.next.”

Zijlstra schoof na zijn krantenronde direct aan bij de rechtbank Groningen, om verslag te doen vanuit Zittingszaal 14

 

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.