website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rechtbankverslaggever in de ban bij afdeling voorlichting van politie

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in conflict op Thursday 28 April 2016, 15:53

Nieuws

UPDATE Rechtbankverslaggever Rob Zijlstra schrijft in Dagblad van het Noorden (via Blendle) dat hij in de ban wordt gedaan bij de afdeling voorlichting van de politie. De oorzaak? Zijlstra wilde - buiten de afspraak om het artikel voor publicatie te laten lezen door de voorlichter op feitelijke onjuistheden - niet ook nog de stuk of tien aanvullingen en wijzigingen van de voorlichter in het artikel verwerken.

Na publicatie van het artikel meldde de politievoorlichter zich per e-mail. Hij was teleurgesteld. De teleurstelling, meldt de voorlichter, heeft ook gevolgen. Geen nieuwe afspraken. “Journalisten die niet naar de pijpen dansen van de voorlichter van de politie kunnen het vergeten. Daar komt het op neer”, zo schrijft Zijlstra.

Volgens Zijlstra wordt de inmenging door organisaties op de inhoud van journalistieke publicaties groter en leidt dat in de praktijk regelmatig tot compromissen. De verslaggever roept dan ook op om weer de baas te “worden (blijven) over onze eigen berichten”. “Wij die graag waakhond willen zijn, moeten ons niet als lammetjes gaan gedragen.”

UPDATE Pieter Boomsma, hoofd communicatie van de Politie Noord Nederland, wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan: “Dat is tussen hem en ons”. “Maar de afspraak die wij maken met journalisten is dat wij grotere artikelen lezen en commentaar leveren.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.