Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 28 april 2016, 15:53 | 0 reacties, praat mee

Rechtbankverslaggever in de ban bij afdeling voorlichting van politie

UPDATE Rechtbankverslaggever Rob Zijlstra schrijft in Dagblad van het Noorden (via Blendle) dat hij in de ban wordt gedaan bij de afdeling voorlichting van de politie. De oorzaak? Zijlstra wilde - buiten de afspraak om het artikel voor publicatie te laten lezen door de voorlichter op feitelijke onjuistheden - niet ook nog de stuk of tien aanvullingen en wijzigingen van de voorlichter in het artikel verwerken.

Na publicatie van het artikel meldde de politievoorlichter zich per e-mail. Hij was teleurgesteld. De teleurstelling, meldt de voorlichter, heeft ook gevolgen. Geen nieuwe afspraken. “Journalisten die niet naar de pijpen dansen van de voorlichter van de politie kunnen het vergeten. Daar komt het op neer”, zo schrijft Zijlstra.

Volgens Zijlstra wordt de inmenging door organisaties op de inhoud van journalistieke publicaties groter en leidt dat in de praktijk regelmatig tot compromissen. De verslaggever roept dan ook op om weer de baas te “worden (blijven) over onze eigen berichten”. “Wij die graag waakhond willen zijn, moeten ons niet als lammetjes gaan gedragen.”

UPDATE Pieter Boomsma, hoofd communicatie van de Politie Noord Nederland, wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan: “Dat is tussen hem en ons”. “Maar de afspraak die wij maken met journalisten is dat wij grotere artikelen lezen en commentaar leveren.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.